Οι διαφωνίες για την χρήση μάσκας – Πότε γίνεται επικίνδυνη

Οι διαφωνίες για την χρήση μάσκας - Πότε γίνεται επικίνδυνη

Τι τονίζουν οι επιστήμονες.

Σε μεγάλο ζήτημα των ημερών εξελίσσεται η χρήση μάσκας στους Δημόσιους χώρους. Όπως ενημέρωσε επίσημα η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, η χρήση της κρίνεται απαραίτητη σε όλους τους Δημόσιους χώρους αλλά και στα μέσα Μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό μη χρήση της όπου κρίνεται υποχρεωτική επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ.

Η χρήση μάσκας αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των επιστημόνων ωστόσο αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν κρίνει απαραίτητη την χρήση της. Μάλιστα στο Βέλγιο διατίθεται δωρεάν προς τους πολίτες ενώ στην Γερμανία υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε σταθμούς τρένων.

Η απάντηση για την χρήση μάσκας δεν είναι πάντα η ίδια. Στην αρχή της πανδημίας δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα ως προς την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον περισσότερα πράγματα και μπορούν να εξαχθούν πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό που λένε σχεδόν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι οι ασυμπτωματικοί καθορίζουν την στρατηγική. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η ιογενής μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα ήταν πιθανότατα «σπάνια». Ωστόσο σήμερα ένας αυξανόμενος αριθμός δεδομένων δείχνει ότι μεγάλος αριθμός μολυσμένων ατόμων χωρίς συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

«Φανταστείτε τώρα κάποιον ο οποίος μπαίνει σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, φοράνε όλοι μάσκα, αυτός δεν φοράει, και φτερνίζεται. Τι έχει να γίνει. Αν φτερνίζεται λόγω του ιού είναι το κακό σενάριο, αν φτερνίζεται γιατί έχει μια αλλεργία είναι ένα καλό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά φανταστείτε τι επεισόδια μπορεί να γίνουν εκεί πέρα. Κοινωνικός αντίκτυπος μεγάλος», σημείωσε σχετικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μία έρευνα στο Νεπάλ έδειξε ότι η υφασμάτινη μάσκα προστατεύει σημαντικά από μεγαλύτερα σε όγκο σωματίδια αλλά διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο και το σιδέρωμα μείωσε την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό συνέβη γιατί σημειώθηκε φθορά στο υλικό του υφάσματος.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η μάσκα δεν είναι μέτρο προστασίας αλλά πρόσθετο μέτρο στη συναναστροφή με τους άλλους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.