Πρέπει να γίνει με χειρουργική ακρίβεια.
Όλο και πιο έντονη είναι η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Τρίτη ότι την 4η Μαΐου θα ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με τη ζωή να επιστρέφει σταδιακά και την οικονομία να επανεκκινεί.
Νέα έρευνα όμως του ΑΠΘ αποκαλύπτει ότι δεν πρέπει να παρθεί οποιαδήποτε βιαστική απόφαση ως προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως αναφέρεται σχετικά τα μέτρα πρέπει να αρθούν με πολύ μεγάλη προσοχή διαφορετικά αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης της επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Χημικών Μηχανικών Δημοσθένη Σαρηγιάννη η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου. Επεσήμανε μάλιστα ότι οριστική έξοδος από 11 Ιουλίου και μετά. Ο κύριος Σαρηγιάννης τόνισε ότι από την ημερομηνία αυτή και μετά θα μπορούσε να γίνει μία σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε η επιδημιολογική κατάσταση του πληθυσμού με συχνά τεστ αλλά και εφαρμογή των κανόνων του social distancing και υγιεινής.
Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που τα μέτρα αρθούν στις 4 Μαΐου, οι περιορισμοί θα πρέπει να παραμείνουν για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.
Επίσης προτείνονται και οι φάσης άρσης των περιορισμών με αρχική ημερομηνία την 11η Μαΐου. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα με προστατευτικά μέτρα και μάσκες. Μετά από δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας. Η άρση περιορισμών στους χώρους εστίασης θα μπορούσε να γίνει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Όσον αφορά τα σχολεία προτείνεται η επιστροφή στα θρανία των μαθητών της τρίτης Λυκείου. Οι τάξεις πρέπει να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερους χώρους ενώ πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις και βαθμίδες όπως σημειώνεται το άνοιγμα του σχολείου θα μπορούσε να φέρει αύξηση τη μεταδοτικότητας δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξε το ΑΠΘ αν η Ελλάδα είχε λάβει μέτρα πέντε μέρες νωρίτερα τότε οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Όπως σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.