Η μεγάλη διαφωνία των επιστημόνων: Μεταδίδεται με τον αέρα ο κορωνοϊός;

Τα εννέα μυστήρια του κορωνοϊού

Τι αναφέρουν οι δύο πλευρές.

Ο κορωνοϊός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των επιστημόνων. Αν και υπάρχουν δεδομένα που έχουν βοηθήσει για την ιχνηλάτηση του ιού, υπάρχουν όμως και κάποια που μένει να διαλευκανθούν.

Ένα από αυτά είναι τυχόν μετάδοσή τους μέσω του αέρα. Η επιστημονική κοινότητα έχει χωριστεί για το συγκεκριμένο θέμα σε δύο στρατόπεδα αφού υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μεταδίδεται ενώ άλλοι πώς όχι.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας για μετάδοση του ιού μέσω του αέρα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς. Την ίδια ώρα δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού «Nature» αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά αναφέρουν ότι η καθυστέρηση κοστίζει ζωές κάθε μέρα. Παράλληλα, σημειώνουν πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει την άποψη ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή.

Επισημαίνουν ότι οι χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και γι’ αυτή την πιθανότητα να συγκεντρωθούν στοιχεία για το αντίθετο. Τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι αν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια, αν οι ασθενείς με κορωνοϊό παράγουν αερολύματα με αρκετό ιικό φορτίο και ποια είναι η μολυσματική δόση καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.