Αθάνατη Ελλάδα! Δήμαρχος… πλήρωσε για να τον βραβεύσουν

Αθάνατη Ελλάδα! Δήμαρχος… πλήρωσε για να τον βραβεύσουν

Απίστευτο και όμως, ελληνικό.

Viral έχει γίνει μια η περιβόητη (ή μήπως… διαβόητη) βράβευση ενός Ελληνα δημάρχου. Από ποιον και γιατί; Όπως διαβάσαμε σε δελτίο Τύπου του δήμου Αργους προ ημερών, ο Δημήτρης Καμπόσος (περί ου ο λόγος) επρόκειτο να λάβει το βραβείο «Excellence in City Management» (σ.σ. ας πούμε… αριστείο για τη διοίκηση της πόλης) και «City Manager of the Year», ήτοι manager της χρονιάς, υπό τη διοργάνωση Global Club of Leaders που έλαβε, εντέλει, χώρα προ ολίγων ημερών στις Κάννες της Γαλλίας.

Ωστόσο, παλιά άρθρα βρετανικών ΜΜΕ είχαν αναφέρει για… βιομηχανία βραβεύσεων που έχει στήσει ένας Ουκρανός επιχειρηματίας ονόματι Anton Savvov, και ο γιος του Ιvan, με διάφορες βραβεύσεις ηγετών ως «Leaders of the year». Σύμφωνα δε με έρευνα της «Daily Mail» ο Ουκρανός κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τα σύμβολα του Oxford University για να δώσει κύρος στις βραβεύσεις. Τα κέρδη του επιχειρηματία προέρχονται από όσους πείθει να πληρώνουν. Διότι, για να βραβευτείς, πρέπει να πληρώσεις!

Αρχικώς γίνεται ενός τύπου διαδικτυακό phishing, όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα σε διάφορους, σε διάφορες χώρες, ενημερώνοντας τους ότι κέρδισαν το βραβείο του «Ηγέτη της χρονιάς» και, αν αυτοί αποδεχθούν την τιμή που τους κάνει η επιτροπή, αποδέχονται και την… άλλη τιμή, ύψους 3.000 έως και 9.000 ευρώ (για την παραλαβή του βραβείου και τη χρήση του brand).

Σε απλά ελληνικά, είναι κάτι αντίστοιχο με τον Νιγηριανό σου ξάδελφο που πέθανε και σε ενημερώνουν μέσω e-mail οτι σου αφήνει 4 δισ. δολάρια αλλά πρέπει να στείλεις 2.000 ευρώ στον δικηγόρο του…

Αθάνατη Ελλάδα! Δήμαρχος… πλήρωσε για να τον βραβεύσουν

Οι δε «Times» του Λονδίνου π.χ. χαρακτηρίζουν τα βραβεία ως «fake awards», δηλαδή ψεύτικα βραβεία ή «vanity awards», δηλαδή βραβεία ματαιοδοξίας.

Τα βραβεία δίνονται από το Europe Bussiness Assembly (EBA), έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, στον οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες από όλο το κόσμο. Ο EBA δεν έχει καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά φέρεται να χρησιμοποιεί το όνομά του καθώς και τις φωτογραφίες των κολεγίων της πόλης στο διαφημιστικό του υλικό, για να πουλήσει βραβεία

Τα βραβεία απονέμονται από τον John Netting, πρώην λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως αναφέρουν τα .ellinikahoaxes.gr, ο Netting έγινε το «δημόσιο πρόσωπο» του EBA, όταν γνώρισε τον Ivan Savvov, γιο του Anton Savvov, την περίοδο που αυτός φοιτούσε στο πανεπιστήμιο που δίδασκε. Ο EBA ιδρύθηκε το 2000 και μόνο το 2016 απένεμε 124 βραβεία σε μια και μοναδική τελετή (!).

Τι έκανε λοιπόν ο Καμπόσος; Σε συνεδρίαση των μελών της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Άργους-Μυκηνών, εγκρίθηκε η υπ’ αριθμόν 213/2019 απόφαση (όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια), η οποία ενέκρινε τη δαπάνη 3.950 ευρώ, για την πληρωμή που απαιτείται για την συμμετοχή αντιπροσωπείας του δήμου στο συνέδριο European Awards Night, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό EBA.

Συνολικά δε ο δήμος Άργους-Μυκηνών ενέκρινε (ως δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια) δαπάνη 8.950 ευρώ για τα ταξιδιωτικά έξοδα του δημάρχου, ενός συνοδού  του και ενός μεταφραστή και την παρουσία τους στα… fake awards.

Λεφτά υπάρχουν!

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.