Έτσι θα γίνεις… πρωινός τύπος!

Έτσι θα γίνεις... πρωινός τύπος!

Ξέρουμε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο στον κόσμο!

Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να φαινόταν σε όλους δύσκολο τα χρόνια του σχολείου, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίμπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους πρωινούς και τους βραδινούς τύπους. Δεν είναι πάντα θέμα συνήθειας – μπορεί να ξυπνάς νωρίς για να πας στη δουλειά σου, αλλά οι ώρες που νιώθεις ότι αποδίδεις καλύτερα και έχεις περισσότερη όρεξη να κάνεις πράγματα, είναι οι βραδινές.

Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι ακόμη κι αν δεν έχουν κάποια υποχρέωση, αγαπούν να ξυπνούν νωρίς και να ξεκινούν τη μέρα τους με κάποια απαιτητική δραστηριότητα –  όπως για παράδειγμα να κάνουν γυμναστική – ενώ το πρωινό είναι το αγαπημένο τους γεύμα. Αν ωστόσο ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, που πρέπει να πιείς τρεις καφέδες για να αρχίσεις να λειτουργείς, αλλά για λόγους δουλειάς ή προγραμματισμού θέλεις να αλλάξεις τις συνήθειες του ύπνου σου, υπάρχουν απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

Γίνε κι εσύ πρωινός τύπος με τέσσερα απλά βήματα και δες τα οφέλη στην καριέρα σου.

Βήμα 1

Ετοιμάσου από την προηγούμενη νύχτα

Είναι σίγουρο ότι τις πρώτες εβδομάδες θα προσπαθείς να προσαρμοστείς στο νέο σου πρόγραμμα. Τα βράδια δεν θα μπορείς να κοιμηθείς νωρίς και τα πρωινά θα νιώθεις τα βλέφαρά σου εκατό κιλά. Βοήθησε τον εαυτό σου κάνοντας κάποιες δουλειές που έχεις να κάνεις το πρωί από την προηγούμενη νύχτα. Επέλεξε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί. Ετοίμασε το γεύμα, τα φρούτα και τα σνακ που θέλεις να πάρεις την επόμενη μέρα στο γραφείο και βάλ’ τα στο ψυγείο. Τέλος, λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου ετοίμασε μια λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα στη δουλειά. Όση ώρα χρειάζεται το μυαλό σου για να ξυπνήσει το επόμενο πρωί, θα ετοιμάζεσαι στον αυτόματο με βάση την προετοιμασία του προηγούμενου βραδιού.

Βήμα 2

Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου

Όσο καλό και αν ακούγεται στη θεωρία, το να ξυπνάς νωρίς είναι πρακτικά δύσκολο. Από τη μία έχεις το ζεστό σου κρεβάτι και από την άλλη έχεις να διαχειριστείς τον πρωινό χρόνο. Εκεί πρέπει να παλέψεις για να βρεις ένα κίνητρο και να αποχωριστείς το μαξιλάρι σου. Αυτό μπορεί να είναι το τρέξιμο, η εφημερίδα ή ακόμα και το να πιεις τον καφέ σου στο μπαλκόνι. Με αυτούς τους τρόπους θα κερδίσεις ενέργεια και καθαρό μυαλό για όλη την υπόλοιπη μέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωινή γυμναστική μπορεί να σε κάνει πιο αποτελεσματικό στην εργασία σου.

Βήμα 3

Προγραμμάτισε τον ύπνο σου

Η αλήθεια είναι – όσο και αν δεν σου αρέσει – ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να γίνεις πρωινός τύπος αν δεν καταφέρεις αρχικά να οργανώσεις τον βραδινό σου ύπνο. Δεν έχει κανένα νόημα να βγείς για τρέξιμο το πρωί και μόλις επιστρέψεις αντί να θέλεις να πας στη δουλειά να πέφτεις για ύπνο. Ο μέσος όρος των ωρών που πρέπει να συμπληρώνεις σε ύπνο κάθε μέρα είναι επτά με οκτώ ανάλογα με την κούραση του οργανισμού σου. Έτσι, αν πρέπει να σηκώνεσαι στις 8 αφαίρεσε 7-8 ώρες και θα δεις τι ώρα είναι καλό να κοιμάσαι. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και το ίδιο πρόγραμμα για 10 μέρες και θα διαπιστώσεις ότι θα ξυπνάς τα πρωινά με πολύ μεγάλη ευκολία και μάλιστα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου. Αν έχεις αϋπνία, διάβασε με χαμηλό φωτισμό και πιες χαμομήλι ή μελισσόχορτο. Σε λίγο θα βλέπεις όνειρα.

Βήμα 4

Ξύπνα ανατολικά

Ενίσχυσε το πρωινό σου ξύπνημα αλλάζοντας υπνοδωμάτιο. Επέλεξε αυτό με την ανατολική μπαλκονόπορτα ή παράθυρο, ώστε να εκμεταλλευτείς τις πρώτες ακτίνες του ήλιου. Αν πάλι είναι αδύνατον να αλλάξεις δωμάτιο -μην ψάξεις για στεγαστικό δάνειο- μπορείς πολύ απλά με το που ξυπνάς, να βγαίνεις σχετικά άμεσα εκτός σπιτιού. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί τον οργανισμό σου. Μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα ένα πρωινό τρέξιμο ή βόλτα με το σκύλο σου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.