Μυστήριο με φάλαινα που μοιάζει με όπλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Μυστήριο με φάλαινα που μοιάζει με όπλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Oι ειδικοί στη Νορβηγία πιστεύουν πως ανακάλυψαν μία λευκή φάλαινα που έχει εκπαιδευτεί από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρησιμοποιεί θαλάσσια θηλαστικά ως μία ειδική επιχειρησιακή μονάδα.   

Ψαράδες που ψάρευαν κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Ίνγκα ανέφεραν την περασμένη  εβδομάδα πως τα αλιευτικά σκάφη τους παρενοχλήθηκαν από μια λευκή φάλαινα μπελούγκα, η όποια φορούσε μάλιστα και ένα περίεργο σετ από ηνία.

«Ήμασταν έτοιμοι να ρίξουμε τα δίχτυα μας όταν είδαμε τη φάλαινα να κολυμπά ανάμεσα στα σκάφη» είπε ο ψαράς Γιόαρ Χέστεν στη νορβηγική τηλεόραση. «Μας πλησίασε και όπως ήρθε κοντά είδαμε πως φορούσε κάτι σαν γκέμια».

Η περίεργη συμπεριφορά του ζώου, το οποίο προσέγγισε δυναμικά τα πλοία και προσπάθησε μάλιστα να τραβήξει τα κουπιά και τα σχοινιά από τις βάρκες, όπως και τα γκέμια που φαίνεται να ήταν προορισμένα για να στηρίξουν κάποια κάμερα ή όπλο προκάλεσαν υποψίες στους Νορβηγούς επιστήμονες που πιστεύουν πως το ζώο είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη γειτονική Ρωσία.   Πάνω στα γκέμια, που αφαιρέθηκαν από τη φάλαινα ήταν γραμμένες οι λέξεις «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη».

Ο ψαράς πρόσθεσε πως η φάλαινα έμοιαζε εξημερωμένη και φαινόταν να είναι συνηθισμένη στην ανθρώπινη παρουσία    «Αν αυτή η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία -και έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε κάτι τέτοιο- η εκπαίδευση που της δόθηκε δεν προήλθε από επιστήμονες αλλά από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό» λέει ο Μάρτιν Μπίου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας.

Ο Αντούν Ρικαρντσεν, καθηγητής το τμήμα αρκτικής και θαλάσσιας βιολογίας στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK: «Γνωρίζουμε πως στη Ρωσία υπήρχαν φάλαινες σε αιχμαλωσία και κάποιες από ότι φαίνεται απελευθερώθηκαν. Επικοινωνήσαμε με Ρώσους ερευνητές σχετικά με τη συγκεκριμένη φάλαινα και μας είπαν πως δεν έχει να κάνει μαζί τους. Μου είπαν πως πιο πιθανό είναι να σχετίζεται το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο Μουρμάνσκ».

Τη δεκαετία του 1980 η Σοβιετική Ένωση έτρεχε ένα πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης για δελφίνια. Η καλή τους όραση, η ευκίνητη αλλά διακριτική παρουσία τους και η καλή τους μνήμη έκανε τα δελφίνια αποτελεσματικά εργαλεία για τον εντοπισμό υποβρύχιων όπλων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σταμάτησε τη δεκαετία του 1990. Όμως, το 2017 τηλεοπτική εκπομπή σε σταθμό που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό εκπαιδεύει ξανά φάλαινες μπελούγκα, φώκιες και δελφίνια για στρατιωτικούς σκοπούς στα πολικά νερά.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκαινιάσει τα τελευταία τρία χρόνια τρεις στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούσαν επί σοβιετικής εποχής και οι τρεις σε παραθαλάσσια μέρη του αρκτικού τμήματος της χώρας του.    Η τελευταία εκπαίδευση και έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του Μουρμάνσκ για λογαριασμό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και είχε σαν θέμα τις φάλαινες μπελούγκα. Συγκεκριμένα, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «φύλακες στην είσοδο ναυτικών βάσεων»  και να «συνδράμουν δύτες , με το να σκοτώσουν αν χρειαστεί αγνώστους που μπαίνουν στην περιοχή τους».

Τα δελφίνια και οι φώκιες εκπαιδεύτηκαν στο να μεταφέρουν εργαλεία για δύτες και να εντοπίζουν τορπίλες, νάρκες και άλλο εξοπλισμό ο οποίος βρίσκεταισ ε βάθος έως και 120 μέτρα.

Τo ινστιτούτο του Μουρμάνσκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι φώκιες και τα δελφίνια ήταν πολύ πιο κατάλληλα για την εκπαίδευση και το αρκτικό κλίμα σε σχέση με τις φάλαινες. Οι φάλαινες θεωρήθηκαν πολύ ευαίσθητες στο κρύο και δεν έδειξαν τον ίδιο «υψηλό επαγγελματισμό» που έδειξαν οι φώκιες, οι οποίες έχουν πολύ καλύτερη μνήμη στο να θυμούνται προφορικές εντολές από ανθρώπους.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.