Πέντε ηγέτες διεκδικούν την ψήφο των Ισπανών

Πέντε ηγέτες διεκδικούν την ψήφο των Ισπανών

Εκλογές στη χώρα της ιβηρικής την Κυριακή.

Οι γενικές εκλογές της Κυριακής αναμένεται να αναδείξουν ένα διχασμένο κοινοβούλιο, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτήσει τη συνεργασία μεταξύ κομμάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπούν διαφορετικές και συγκρουόμενες θέσεις. Επικεφαλής των πέντε κομμάτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στους Ισπανούς ψηφοφόρους είναι όλοι άνδρες, νεότεροι των 50 ετών και με ισχυρές προσωπικότητες.

Πέδρο Σάντσεθ

Ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), το οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων (26% του έδινε η τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα El Pais), αναγκάστηκε να κάνει πρόωρες εκλογές καθώς τα καταλανικά κόμματα που στήριζαν την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο δεν ενέκρινα τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι αρνήθηκε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιφέρειας.

Τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αν και δείχνουν νίκη έναντι του Λαϊκού Κόμματος, ασφαλώς δεν του επιτρέπουν να σχηματίσει κυβέρνηση και θα πρέπει να συνεργαστεί είτε με τους Podemos είτε με τους Ciudadanos (Πολίτες).

Ο Πέδρο Σάντσεθ, αν και στα μέσα του 2017 τον απομάκρυναν από τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, κατόρθωσε κινητοποιώντας τα μέλη του κόμματος κυρίως στις περιφέρειες να κερδίσει ξανά τη θέση του και την πρωθυπουργία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ραχόι λόγω σκανδάλων.

Πάμπλο Κασάδο

Ο 38χρονος Κασάδο ανέλαβε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP – 20% στη δημοσκόπηση) μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι και είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Ανέλαβε υποσχόμενος «κάθαρση», ενώ σπρώχνει το κόμμα προς περισσότερο συντηρητικές θέσεις σε θέματα κοινωνικά (όπως τα δικαιώματα των γυναικών) και οικονομίας, ενώ εκφράζει πολύ σκληρή στάση στο θέμα της Καταλονίας.

Προφανής στόχος του, να κρατήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος που φυλλορροούν προς τους κεντροδεξιούς Πολίτες, αλλά και προς το ακροδεξιό Vox.

Άλμπερτ Ριβέρα

Ο ηγέτης των Ciudadanos (Πολίτες – 14,6%), του κόμματος που ίδρυσε το 2006, έγινε γνωστός με την τότε προεκλογική αφίσα για την οποία φωτογραφήθηκε γυμνός. Είναι 39 ετών και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από την Καταλονία και ένα μικρό κόμμα που τάσσεται κατά της ανεξαρτητοποίησης της αυτόνομης περιφέρειας.

Παρουσιάζεται ως οπαδός του οικονομικού φιλελευθερισμού, έχει προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και από το Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο αντιμετωπίζει ως βασικό αντίπαλό του τον Πάμπλο Κασάδο διεκδικώντας τις ψήφους των δεξιών ψηφοφόρων.

Φόβος του είναι το ακροδεξιό Vox, το οποίο με τις ακραίες θέσεις του και τη συντηρητική στάση του σε κοινωνικά θέματα, προσελκύει πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους.

Πάμπλο Ιγκλέσιας

Βασικό πρόβλημα για τον ηγέτη των Podemos Unidos (Ενωμένοι Μπορούμε – 12,9%) είναι η κρίση στην ηγεσία του αριστερού κόμματος, που δείχνει ότι του έχει στοιχήσει δημοσκοπικά.

Θεωρείται ότι είναι ο πιθανότερος εταίρος σε μια κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, καθώς ήδη στην κοινοβουλευτική περίοδο που έληξε, χάρης τη συνεργασία των δύο κομμάτων έγινε δυνατό να εγκριθούν σημαντικά κοινωνικά μέτρα και η αύξηση του βασικού μισθού.

Σαντιάγο Αμπασκάλ

Ο 43χρονος ηγέτης του ακροδεξιού Vox (11%), που πήρε δημοσκοπική φόρα μετά τη νίκη του στις τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία, άλλοτε προπύργιο των Σοσιαλιστών, κατάγεται από τη Χώρα των Βάσκων.

Η οικογένειά του είχε θύματα από επιθέσεις της πλέον ανενεργής ΕΤΑ.

Υποστηρίζει ότι η Ισπανία πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές καθολικές και οικογενειακές αρχές, ενώ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα έναντι κινδύνων όπως η απόσχιση της Καταλονίας, η μουσουλμανική μετανάστευση, ο φεμινισμός και οι φιλελεύθερες αρχές.

Επίσης, δηλώνει υπέρμαχος των ταυρομαχιών, ενώ υπερασπίζεται την οπλοκατοχή και ζητά χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας.

Ελπίζει ότι θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός που θα καθίσει στα έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.