Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Γαλαξίδι «δεν ήταν ο κύριος σεισμός» εξέφρασε ο σεισμολόγος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ακης Τσελέντης.
Μιλώντας στον Ρ/Σ «Γάμμα», ο κ. Τσελέντης επανέλαβε την άποψή του ότι υπάρχει μια διέγερση στη Δυτική Ελλάδα και τόνισε ότι μετά τα 5,3 Ρίχτερ του Σαββάτου «η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι καθόλου φυσιολογική».
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «ένας σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, κατά μεγάλο ποσοστό, πρέπει να μας δώσει 4,4 ή 4,7 ή 4,5 Ρίχτερ (σ.σ. μετασεισμούς) κάτι που δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο κ. Τσελέντης στη συνέχεια είπε ότι δεν ασπάζεται το γνωστό «δόγμα» των σεισμολόγων περί αναμονής 48 ωρών για να φανεί αν η εκάστοτε δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.
«Μεγάλο ποσοστό των κύριων σεισμών γίνεται μετά από κάποιες μέρες. Εγώ θα ήθελα ένα χρονικό παράθυρο αρκετών εβδομάδων, δυο – τριών εβδομάδων για να δούμε πώς πάει το φαινόμενο. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι (σ.σ. τα 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι) δεν ήταν ο κύριος σεισμός» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως οι σεισμολόγοι ήταν από την πρώτη στιγμή επιφυλακτικοί για το σεισμό στο Γαλαξίδι.
Ο Ακης Τσελέντης επισήμανε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα, δεν είναι η ανθεκτικότητα των κτιρίων τους σε σεισμούς, αλλά η εσωτερική διαρρύθμιση των κατοικιών, με τα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν ανθρώπους.
Παρά ταύτα, σημείωσε ότι απαιτείται προσεισμικός έλεγχος.
«Αν ήμουν δήμαρχος Πατρών, ή αρμόδιος για Ιτέα, Πύργο και Αμαλιάδα, θα πήγαινα να κοιτάξω τα σχολεία να δω σε τί κατάσταση είναι» είπε καταλήγοντας.