Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Με το καλωσόρισμα του Βενιαμίν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή για πρώτη φόρα και των Ηνωμένων Πολιτειών, δια του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, στη σύντομη δήλωσή του.
Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το κοινό ανακοινωθεν
Χωρίς άμεση αναφορά στην Τουρκία αλλά με αιχμές οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνουν ότι «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».
Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.
Τσίπρας: Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει.
«Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.
Ο αγωγός EastMed
Σύμφωνα με πληροφορίες το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.
Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ. Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου).
Ο ΠΘ του Ισραήλ είπε ρητά ότι εάν τον κατασκευάσουμε σημαίνει ότι έχουμε δεσμευθεί για να τον προστατεύσουμε. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Με το έργο του EastMed ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο..