Αυτισμός: Τα 6 σημάδια που «χτυπούν» καμπανάκι

Αυτισμός: Τα 6 σημάδια που «χτυπούν» καμπανάκι

Ο αυτισμός είναι από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές. 1 στα 100 παιδιά έχουν αυτισμό ενώ τα 4 στα 5 παιδιά που έχουν αυτισμό είναι αγόρια.

Ο αυτισμός παρουσιάζεται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού αλλά η διάγνωσή του πριν κλείσει το δεύτερο έτος ζωής είναι αρκετά δύσκολη.

Η Φωτεινή Λυκομήτρου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο (MSc, BSc), Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, μέσω του missbloom.gr, αναφέρει τα 6 σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς κοντά στη συμπλήρωση του ενός έτους του παιδιού.

  1. Αποφεύγει την βλεμματική επαφή

Από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους τα μωρά εστιάζουν με πολύ ενδιαφέρον στα πρόσωπα. Μέσα κιόλας σε δύο εβδομάδες, ξεκινούν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους. Αντίθετα, σημάδι αυτισμού είναι όταν το βρέφος αποφεύγει να κοιτάει τους γονείς στα μάτια ή όταν δεν δείχνει ενδιαφέρον σε νέα πρόσωπα.

  1. Δεν ακολουθεί, οπτικά, κινούμενα αντικείμενα

Φαίνεται να αδιαφορεί για αντικείμενα που του παρουσιάζουν οι γονείς του. Το βρέφος δεν θα εστιάσει σε αυτό που του δείχνεται με το χέρι σας, ούτε θα ακολουθήσει ένα κοντινό αντικείμενο που κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη.

  1. Δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελο 

Δεν χαμογελάει όταν του χαμογελούν. Το κοινωνικό χαμόγελο αναπτύσσεται τις πρώτες 4-6 εβδομάδες όπου τα μώρα ξεκινούν να χαμογελούν ανταπροκρινοντας με αυτό τον τρόπο στους γύρω τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές στα βρέφη με αυτισμό, όπου υπάρχει απώλεια κοινωνικού χαμόγελου.

  1. Δεν “φλυαρεί“

Τα μωρά ξεκινούν την “φλυαρία” στους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής τους. Τους αρέσει να κάνουν πολλούς και διαφορετικούς ήχους, ενώ μπορεί και να προσπαθήσουν να μιμηθούν κάποιον από τους ήχους των γονιών τους. Το βρέφος με αυτισμό είτε θα έχει πολύ περιορισμένο ρεπερτόριο ήχων ή δεν κάνει καθόλου θορύβους.

  1. Δεν αναγνωρίζει το όνομά του

Τα περισσότερα βρέφη φαίνεται να αναγνωρίζουν το όνομά τους από τους πρώτους μίνες της ζωής τους. Αντίθετα, δείγμα αυτισμού είναι όταν το μωρό δεν δείχνει να αντιδρά ή δεν στρέφει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του ήχου στο άκουσμα του ονόματός του.

  1. Ενδιαφέρον σε ασυνήθιστα αντικείμενα

Στα μωρά αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να ανακαλύπτουν νέα αντικείμενα και παιχνίδια. Σημάδι αυτισμού είναι όταν τα μεγαλύτερα μωρά παρουσιάζουν «έμμονη» με συγκεκριμένα αντικείμενα (όπως εξαρτήματα παιχνιδιών ή μια συγκεκριμένη αλληλουχία σχεδίων σε κάποιο τοίχο ή στο ταβάνι) και έλλειψη ενδιαφέροντος σε νέα αντικείμενα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.