Οι εργάτες, για τους οποίους οι συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν αλλάξει, περιμένουν να δικαιωθούν ενώ βρέθηκαν όλοι μαζί στη δικαστική αίθουσα ελπίζοντας στην ελληνική δικαιοσύνη.
Οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της επικίνδυνης και της απλής σωματικής βλάβης, αντίστοιχα, αφού όταν απλήρωτοι εργάτες σε φραουλοχώραφα στην Μανωλάδα ζητούσαν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους, ένας από τους δύο που είχε τον ρόλο του «ένοπλου φρουρού» άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους.
Για τον πρώτο κατηγορούμενο που είναι ασθενής και είναι -σύμφωνα με τα α– δικαιολογητικά- στο νοσοκομείο, η υπόθεση αναβλήθηκε και θα οριστεί νέα δικάσιμος. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η επικίνδυνη σωματική βλάβη. Να σημειώσουμε ότι κη ατηγορία είχε μετατραπεί από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη με βούλευμα.
Έπαυσε η δίωξη για τον έναν κατηγορούμενο
Σε σχέση με τον δεύτερο κατηγορούμενο επειδή οι ποινές του ήταν κάτω των έξι μηνών με εφαρμογή του «νόμου Παρασκευόπουλου» έπαυσε η δίωξη.
Οι εργάτες, για τους οποίους οι συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν αλλάξει, περιμένουν να δικαιωθούν ενώ βρέθηκαν όλοι μαζί στη δικαστική αίθουσα ελπίζοντας στην ελληνική δικαιοσύνη.
Η ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Η ιστορία με τους υπηκόους του Μπαγκλαντές που δούλευαν σε άθλιες συνθήκες σε φραουλοχώραφα της Μαλωνάδας συγκλόνισε το Πανελλήνιο
Οι προσφυγέντες, που δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Δούλευαν καθημερινά από τις εφτά το πρωί έως τις εφτά το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Η υπόθεση
Σαράντα δύο προσφυγέντες που είναι υπήκοοι του Μπαγκλαντές και ζουν στην Ελλάδα, είχαν κάνει καταγγελίες από το 2012. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι εργάτες προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους. Οι εργοδότες δεν τους έδωσαν τα χρήματα που τους χρωστούσαν και αντ’ αυτού προσέλαβαν άλλους εργάτες, επίσης από το Μπαγκλαντές.
Ενώ οι απλήρωτοι εργάτες ζητούσαν για μια ακόμη φορά τα δεδουλευμένα τους, ένας από τους ένοπλους φρουρούς άρχισε να τους πυροβολεί, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Η υπόθεση έγινε γνωστή με την ονομασία «ματωμένες φράουλες».
Το Κακουργιοδικείο Πάτρας είχε αθωώσει τους εργοδότες για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, με το σκεπτικό πως, για να ευσταθεί η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), οι εν λόγω άνθρωποι έπρεπε να ήταν αλυσοδεμένοι, ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση όπλων.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση
Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για «στενή ερμηνεία» της έννοιας της «εμπορίας ανθρώπων», καθώς δεν απέτρεψε την εμπορία τους, ούτε προστάτεψε τα θύματα, δεν πραγματοποιήθηκε αποτελεσματική διερεύνηση των διαπραχθέντων αδικημάτων και οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν.
Πηγή: thebest.gr