Την περασμένη Παρασκευή, ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου επρόκειτο να «γιορτάσει» το ζευγάρωμα του αρσενικού τίγρη Ασίμ με την θηλυκή Μελάτι.
Το αρσενικό ζώο όμως σκότωσε το θηλυκό μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, παρά τις μάταιες προσπάθειες των εργαζομένων να τα χωρίσουν.
Ο Ασίμ είναι ένας επτάχρονος τίγρης της Σουμάτρας και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από ένα πάρκο σαφάρι της Δανίας στις 29 Ιανουαρίου και το όνομά του στα αραβικά σημαίνει «προστάτης». Προοριζόταν να ζευγαρώσει με την δεκάχρονη Μελάτι, επίσης τίγρη της Σουμάτρας, που ήρθε στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου ειδικά για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος.
Τα δύο ζώα ζούσαν σε διπλανά κλουβιά επί μία εβδομάδα, προτού τελικά τοποθετηθεί η Μελάτι στο κλουβί του Ασίμ – που έχει έκταση 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Αμέσως τα δύο ζώα ήρθαν κοντά, όπως αναμενόταν, όμως τότε ο Ασίμ επιτέθηκε στην Μελάτι και την εκουδετέρωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το προσωπικό του Ζωολογικού Κήπου που παρακολουθούσε την διαδικασία επενέβη άμεσα, προσπαθώντας να αποσπάσει την αρσενική τίγρη από την θηλυκή, κάνοντας θορύβους και χτυπώντας συναγερμούς, όμως ήταν μάταιο.
Όταν τελικά κατόρθωσαν να αποσπάσουν την προσοχή του τίγρη και να μπουν να πάρουν το θηλυκό, αυτό είχε ήδη καταλήξει από την άγρια επίθεση του παραλίγον συντρόφου.
«Όπως με όλα τα αιλουροειδή, τα ζευγαρώματα, αν και σχεδιασμένα πολύ καλά, ενέχουν υψηλό κίνδυνο. Σήμερα το πρωί οι δύο τίγρεις συναντήθηκαν. Ο Ασίμ προσέγγισε την Μελάτι και οι δύο τρίγρεις, όπως αναμενόταν, ήταν στην αρχή επιφυλακτικές. Η γνωριμία τους ξεκίνησε όπως είχε προβλεφθεί, αλλά πολύ γρήγορα τα πράγματα εξελίχθηκαν επιθετικά. Το προσωπικό επενέβη με θορύβους, φωτοβολίδες και συναγερμούς για να αποσπάσει τον Ασίμ, αλλά αυτός είχε ήδη εξουδετερώσει την Μελάτι. Είμαστε συντετριμμένοι», ανακοίνωσε για το περιστατικό ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου, που κράτησε την συγκεκριμένη περιοχή κλειστή για το κοινό την ημέρα του θανάτου της Μελάτι.
Οι τίγρεις της Σουμάτρας βρίσκονται υπό εξαφάνιση και υπολογίζεται πως έχουν μείνει λιγότερες από 400 που ζουν στην άγρια φύση.