«Βρήκαμε φυσικό αέριο στη Θράκη», λένε οι Τούρκοι

«Βρήκαμε φυσικό αέριο στη Θράκη», λένε οι Τούρκοι

H Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Θράκη, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στην κρατική τηλεόραση TRT.

«Μετά από έρευνες χρόνων στη Θράκη, είχαμε μία μικρή ανακάλυψη. Τη Δευτέρα ξεκινάμε να ερευνούμε την περιοχή και θα δώσουμε λεπτομέρειες από εκεί», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως το κοίτασμα βρέθηκε στην περιοχή Ραιδεστό έξω από την Κωνσταντινούπολη στην ανατολική Θράκη (κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα).

«Στη Θράκη κάναμε μία μικρή ανακάλυψη φυσικού αερίου. Δεν είναι μεγάλη ποσότητα βέβαια. Θα πάμε εκεί τη Δευτέρα, πρώτα ο Αλλάχ, με τα συνεργεία μας και θα κοιτάξουμε από κοντά την περιοχή και θα ενημερώσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες τους πολίτες μας», είπε αρχικά για να προσθέσει: «Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών στη Θράκη, τώρα βρήκαμε κάτι. Και θα ενημερώσουμε τους πολίτες μας. Μακάρι να βρούμε ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα, επειδή είμαστε μια μεγάλη χώρα και η κατανάλωσή μας πολύ υψηλή. Αλλά ό,τι είναι, δεν πειράζει, ακόμη και μικρή ή μεσαία να είναι η ανακάλυψη, η οικονομία κερδίζει μία φορά».

Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, στις 20 Φεβρουαρίου το δεύτερο γεωτρύπανο

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι είναι παράνομες οι αδειοδοτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες πετρελαίου στην περιοχή και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα.

«Η Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές, που έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση. Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκινήσαμε γεώτρηση σε βαθιά νερά. Στο τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές του επόμενου θα πάρουμε και τα πρώτα αποτελέσματα από εκεί. Φυσικά είναι νωρίς ακόμη να πούμε το ο,τιδήποτε. Κι όσο ο Πορθητής συνεχίζει φυσικά τις γεωτρήσεις, εμείς πέρυσι αγοράσαμε και δεύτερο γεωτρύπανο. Στις 20 Φεβρουαρίου θα εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κι αυτό –θεωρώ- πάλι στη Μεσόγειο θα το στείλουμε, έτσι φαίνεται. Η πρώτη περιοχή δραστηριοποίησής του θα είναι η Μεσόγειος. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση γύρω στα μέσα του χρόνου και να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 2 γεωτρήσεις το χρόνο. Φυσικά οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μεγάλο ρίσκο, είναι πιο δύσκολο να γνωρίζεις από πριν το αποτέλεσμα σε σχέση με άλλους τομείς. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε, να μην ανησυχεί κανείς για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.