Έκλεισε το βιβλίο των προσφορών για το πενταετές ομόλογο με την Ελλάδα να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτοκιο 3,6% που ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση.
Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,45%. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν σχεδόν κατά 4 φορές το αιτούμενο ποσό, υπεβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.
Η έκδοση άργησε 5 μήνες λόγω της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητος σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τον Αύγουστο, αλλά αν αργούσε και άλλο τότε θα δικαιώνονταν όσοι μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάνοντας ένα μικρό αλλά αναγκαίο και πολύ προσεκτικό βήμα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση των αγορών η Ελλάδα.
Η αμοιβή των ξένων Οίκων που θα αναλάβουν να αναζητήσουν «πελάτες» – επενδυτές, θα λάβουν προμήθεια 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης. Άλλα 250.000 ευρώ κοστίζουν στο δημόσιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & OveryLLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.
Η διεθνής «πελατεία» ουσιαστικά έχει ήδη προσκληθεί από καιρό, αλλά η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν επιτρέπει προσδοκιες για μεγαλύτερη συμμετοχή και έσοδα για το δημόσιο (πχ από μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τεστ των αγορών έγινε από την Ελλαδα σχεδόν πριν από έναν χρόνο, με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας από την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ.
Αποδόσεις
Στα ίδια επίπεδα με χθες κινείται στο μεταξύ το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς στο 4,024%, ενώ του 5ετούς κινείται ελαφρώς πτωτικά, στο 3,015%.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σταθερή στο 0,20%, του βρετανικού 10ετούς στο 1,26%, του ισπανικού στο 1,23% ενώ του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,663%.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.