Γιατί οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν πιθανότατα να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο.
Εξι κομβικές για την πορεία της οικονομίας εξελίξεις, που αναμένονται τους επόμενους 9 μήνες, καθιστούν πιθανότερο σενάριο τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών.
Ελληνες και ξένοι αναλυτές εξήγησαν στο «business stories» ότι η πρόβλεψη διεθνών επενδυτικών οίκων, όπως οι Citigroup, JP Morgan και Capital Economics, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει πιθανότατα να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ακόλουθα ορόσημα για την οικονομία:
1. Δικαστικές αποφάσεις: μια σειρά κρίσιμων δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να υποχρεώσουν το Δημόσιο να καταβάλει πολλά δισ. ευρώ για αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, συνεδριάζει η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει εφαρμόσει απόφαση του 2015 για τη χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η κομβικής σημασίας απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει γραμμή άμυνας με σχέδιο σταδιακής καταβολής χρημάτων στους δικαιούχους που εκτιμά ότι θα δικαιωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, οι εθνικές εκλογές έχει κάθε λόγο να μην απέχουν πολύ από τον εν λόγω σχεδιασμό, τον οποίο ουσιαστικά όμως θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, με όποιες δημοσιονομικές παγίδες αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
2. Αύξηση κατώτατου μισθού, διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, νέα ρύθμιση οφειλών: η αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η κυβέρνηση, η διαμόρφωση του νέου πλαισίου που θα διαδεχθεί τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η καθιέρωση νέας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της κυβέρνησης όσο και της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα θέματα αυτά, ώστε να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από τη Βουλή μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θα δώσει πρόσθετους πόντους στο σενάριο για εκλογές τον Μάιο.
3. Δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και επιστροφή κερδών: εφόσον η ελληνική πλευρά επισπεύσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η έκθεση που θα παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο στο Eurogroup ώστε να εγκρίνει στις 11 Μαρτίου την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
4. Εξοδος στις αγορές: η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου προτού λήξει -τον Απρίλιο- το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Αν, λοιπόν, διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάιο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει προηγηθεί λίγο καιρό νωρίτερα η επάνοδος στις αγορές με τις ανάλογες τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση.
5. Επισκόπηση δαπανών υπουργείων: με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο έλεγχος των δαπανών τους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση. Συνεπώς, τυχόν προεκλογικές σπατάλες θα φανούν τον Ιούνιο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τον Ιούλιο και είναι πολύ βολικό η καυτή πατάτα να βρεθεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
6. Ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2018: η ώρα της αλήθειας για το πώς έκλεισε η περσινή χρονιά θα σημάνει στις 15 Οκτωβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία της. Επειδή δεν μπορούν να αποκλειστούν αρνητικές εκπλήξεις, με καθοδική αναθεώρηση της προκαταρκτικής εαρινής εκτίμησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι προτιμότερο οι εκλογές να διεξαχθούν σε όσο το δυνατόν απόσταση ασφαλείας.