Μπορεί η πρόταση εμπιστοσύνης να υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου ξαναρχίζει την αριθμητική, αναζητώντας και πάλι τον... μαγικό αριθμό “151”.
Αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που θα αφορά την κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να αργήσει, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τις προηγούμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον εδώ εντοπίζεται σε δύο στοιχεία.
Το πρώτο είναι ότι οι αναζητούμενες 151 ψήφοι δεν θα είναι πιθανότατα οι ίδιες με τις 151 της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ απομένει να φανεί τι θα κάνει και ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην την ψηφίσει. Σε μια τοποθέτηση που έχει βεβαίως το δικό της νόημα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον βουλευτή του. «Εάν ο κ Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά», είπε αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κομματικές κυρώσεις. Μετά την μεταγραφή άλλωστε του κ. Φωκά στους ΑΝΕΛ, ο πρώην υπουργός Άμυνας έχει το περιθώριο να διαγράψει έναν ακόμη βουλευτή, χωρίς να απωλέσει την ΚΟ του.
Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι άλλο από τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού. Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).
Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, με στόχο τη λήψη απόφασης, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Ευρωβουλευτών. Τα δύο σενάρια που φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε η υπερψήφιση της συμφωνίας, σύμφωνα με την αρχική στάση του κόμματος, είτε η αποχή από την ψηφοφορία, όπως άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς. Οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια στιγμή, το “Ποτάμι – εξωτερικού”, οι ευρωβουλετές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, χωρίς θέμα κομματικής πειθαρχίας θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών το ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα για τη κύρωση της συμφωνίας.
Σε σύντομη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή χαρακτήρισε «τρελά όσα λέγονται κι ακούγονται» πως βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να την ψηφίσουν. Η κ. Γεννηματά όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει πρόβλημα από τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου απάντησε: «Καθίστε να δούμε».