Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου πριν από τη διάγνωση καρκίνου σε ηλικιωμένους

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου πριν από τη διάγνωση καρκίνου σε ηλικιωμένους

Αυξημένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μερικούς μήνες προτού διαγνωσθούν με καρκίνο, έχουν οι ηλικιωμένοι.

 

Ειδικότερα ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι περίπου 70% αυξημένος τους μήνες που προηγούνται της διάγνωσης για καρκίνο. Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται πέντε μήνες πριν από τη διάγνωση της ασθένειας και είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Αφορά κυρίως στους καρκίνους των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, καθώς κσι κάθε είδους καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο (τρίτο ή τέταρτο).

Οι καρκίνοι μπορούν να πάρουν μήνες ή και χρόνια εωσότου αναπτυχθούν και διαγνωσθούν. Στο μεταξύ μπορεί να έχουν σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις στον ασθενή, ιδίως αυξάνοντας την πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Μπάμπακ Νάβι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 750.000 ιατρικά περιστατικά σε ανθρώπους άνω των 67 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο πρόσφατα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό Blood.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.
EASY MEDIANETWORK
Close