Πόσο θα κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες από την Πρωτοχρονιά;
Υπερδιπλάσιο κόστος θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές που θα επιλέξουν για τα ψώνια τους πλαστική σακούλα, καθώς το περιβαλλοντικό τέλος αυξάνεται από τα 4 λεπτά που είναι σήμερα στα 9 λεπτά.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία από την αρχή του χρόνου το περιβαλλοντικό τέλος καθορίζεται από τα 0,3 λεπτά στα 0,7 λεπτά και με τον ΦΠΑ το κόστος ανεβαίνει στα 0,9 λεπτά. Στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης πλαστικής σακούλας, η οποία με βάση τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ και μόνο σε ό,τι αφορά το κανάλι των σούπερ μάρκετ που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 θα έχουν διατεθεί 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της νομοθεσίας, μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, αλλά καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω οργανωμένη προσπάθεια, για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, «τα στοιχεία καταγράφουν το 2018 μία μείωση της τάξης του 75-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017, ενώ εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017».
Με βάση τις μετρήσεις αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65%, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.
Το περιβαλλοντικό τέλος εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.
Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.