Οι 20 χειρότεροι πόνοι που μπορεί να βιώσει κανείς (πέρα από το σπάσιμο οστών)

Οι 20 χειρότεροι πόνοι που μπορεί να βιώσει κανείς (πέρα από το σπάσιμο οστών)

Ο πόνος είναι ένα δύσκολο θέμα συχνά θεωρείται υποκειμενικό και εξαρτάται από το ποιο θεωρεί κανείς το κατώτατο όριο του πόνου.

Ωστόσο, ο πόνος που μπορεί να νιώσει κανείς όταν κάνει ένα τατουάζ ή όταν γεννάει μπορεί να είναι αμφισβητήσιμος, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που είναι αναμφισβήτητα βασανιστικές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), υπάρχουν 20 καταστάσεις όπου ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος που μπορεί ακόμη και να εμποδίσει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών και περιλαμβάνουν γνωστούς πόνους, όπως τα σπασμένα οστά, τις πέτρες στα νεφρά,μέχρι και λιγότερο γνωστά όπως νευραλγία του τριδύμου ή ουρική αρθρίτιδα.

Το NHS κατονομάζει επίσης τον παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτις του ώμου έναν από τους χειρότερους πόνους, μια πάθηση όπου η άρθρωση γίνεται τόσο άκαμπτη που είναι σχεδόν αδύνατον να σηκώσετε το χέρι σας. Η πάθηση αυτή μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η ενδομητρίωση, μια γυναικολογική πάθηση όπου τα κύτταρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην μήτρα, βρίσκονται σε άλλα μέρη του σώματος, είναι επίσης στην λίστα. Η πάθηση αυτή, που πιστεύεται ότι επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες παγκοσμίως, διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο περίπου μετά από 7,5 χρόνια – κατά την διάρκεια των οποίων οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν γενικό πόνο, πυελικό πόνο, πόνο περιόδου και πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.
Η ισχιαλγία περιλαμβάνεται στην λίστα με τους πιο έντονους πόνουςΗ ισχιαλγία περιλαμβάνεται στην λίστα με τους πιο έντονους πόνους

Επίσης, στον κατάλογο των παθήσεων του NHS με τους πιο γνωστούς έντονους πόνους είναι η αρθρίτιδα, η σκωληκοειδίτιδα και οι ημικρανίες.

Ολόκληρη η λίστα, χωρίς συγκεκριμένη σειρά, έχει ως εξής:

Έρπης
Πονοκέφαλος
Παγωμένος ώμος
Σπασμένα οστά
Σύνδρομο περιφερειακού πόνου (CRPS)
Έμφραγμα
Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου
Ασθένεια των βλαστικών κυττάρων
Αρθρίτιδα
Ημικρανία
Ισχιαλγία
Πέτρες στα νεφρά
Σκωληκοειδίτιδα
Νευραλγία τριδύμου
Οξεία παγκρεατίτιδα
Ποδάγρα
Ενδομητρίωση
Στομαχικό Έλκος
Ινομυαλγία
Πόνος μετά τη χειρουργική επέμβαση
Για τις παθήσεις αυτές, ο Δρ. Γκάρι ΛιΡόι, οικογενειακός γιατρός στο Ντέιτον του Οχάιο, δήλωσε στην Independent: «Αυτές είναι οι συνήθεις μορφές πόνου ου συναντάμε στο περιβάλλον την υγειονομικής περίθαλψης».

Ωστόσο, ο Δρ. ΛιΡόι θα προσέθετε κι άλλες δύο παθήσεις – τον πόνο στην πλάτη, «τον συνηθέστερο πόνο που βλέπουμε στα επείγοντα» και τον πονόδοντο.

Σύμφωνα με τον Δρ. ΛιΡόι: «Ο χρόνιος πόνος στη μέση επηρεάζει περίπου το 80% του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής του, διότι ως homo sapiens που σκύβουν, πιέζουν και τραβούν, καταλήγουμε με μυοσκελετικό πόνο στην πλάτη.

Οι πονόδοντοι, οι οποίοι συχνά απορρίπτονται, μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά επώδυνοι, σύμφωνα με τον Δρ. ΛιΡόι, που λέει: «Συχνά παραβλέπουμε τα πράγματα από τον λαιμό και πάνω».

Ο Δρ. ΛιΡόι έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις όπου οι ασθενείς διαμαρτύρονται για πόνο στο στόμα, στο σαγόνι ή τα αυτιά και τελικά είχαν προβλήματα με τα δόντια, όπως ένα απόστημα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.