Την Κυριακή περνάμε στη χειμερινή ώρα – Θα είναι η τελευταία φορά;

Την Κυριακή περνάμε στη χειμερινή ώρα - Θα είναι η τελευταία φορά;

Στις 28 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας και υπάρχει περίπτωση να μην το ξανακάνουμε ποτέ!

Τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, καθώς περνάμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να συμβεί για τελευταία φορά.

Με την αλλαγή της ώρας, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, όταν τα ρολόγια δείξουν 04:00, θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00. Η επόμενη υποχρεωτική αλλαγή ώρας θα γίνει στα τέλη Μαρτίου, οπότε και επιστρέφουμε στη θερινή. Από κει και πέρα, όμως, παραμένει άγνωστο τι θα ακολουθήσει.

Η Κομισιόν έχει προτείνει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κράτος — μέλος καλείται μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2019 να έχει επιλέξει εάν θα διατηρήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, θα είναι εφικτό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές.

Εφόσον το σχέδιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει βάσει χρονοδιαγράμματος, η αλλαγή ώρας τον Μάρτιο του 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μία τελευταία φορά, στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Κατά τη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 4 Ιουλίου και 16 Αυγούστου, 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 84% ζήτησε την κατάργηση αλλαγής ώρας.

Από τη μεριά της, η Κομισιόν προτείνει τη διατήρηση της θερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επικαλούμενη και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

«Πραγματοποιήσαμε έρευνα, στην οποία απάντησαν εκατομμύρια πολίτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θερινή ώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ όλο τον χρόνο», είχε δηλώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο ZDF.

Σε κάθε περίπτωση, λίγοι μήνες απέμειναν για να οριστικοποιηθεί τι θα συμβεί με κάθε χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πού θα «σταθεροποιηθούν» οι δείκτες των ρολογιών. Εάν η θερινή ώρα διατηρηθεί στην Ελλάδα, το τελευταίο πέρασμα στη χειμερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.