Πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει την παραγωγή της.
Οσοι εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή, ίσως αλλάξουν γνώμη: πλέον, απειλεί την μπύρα!
Τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να γίνει σπανιότερη και κατά συνέπεια πιο ακριβή, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν επιστήμονες.
Η παραγωγή κριθαριού, το κύριο συστατικό της μπύρας, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας ξηρασιών και ακραίων θερμοκρασιών, που θα υπάρχουν ολοένα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Κατά μέσο όρο, η πτώση της σοδειάς κριθαριού θα είναι από 3% έως 17%, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνθηκών», αναφέρει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών και των τιμών, η μπύρα μπορεί να είναι κάτι «άπιαστο» για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νέιθαν Μιούλερ του University of California, που συνέγραψε τη μελέτη. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τις πιθανές ακραίες κλιματικές συνέπειες στη σοδειά κριθαριού σε 34 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τον αντίκτυπο αυτών στην τιμή της μπύρας σε κάθε περιοχή, υπό διάφορα κλιματικά σενάρια.
Κατά μέσο όρο, η τιμή της μπύρας αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς θα λιγοστεύει το κριθάρι. Από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ιρλανδία, όπου η τιμή θα αυξηθεί έως και κατά 338% έως το 2099, υπό το πιο άσχημο κλιματικό σενάριο.
Οσο για την κατανάλωση, αναμένεται να πέσει έως και 16% παγκοσμίως.