Ο Πλάτωνας εφηύρε το πρώτο ξυπνητήρι

Πώς λειτουργούσε η συσκευή;
Ο Πλάτωνας εφηύρε το πρώτο ξυπνητήρι

Γνωρίζατε ότι το πρώτο ξυπνητήρι το εφηύρε ο Πλάτωνας; Η κατασκευή της πρώτης συσκευής αφύπνισης ανήκει πράγματι στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Πώς όμως κατάφερε να την φτιάξει;

Ο μαθητής του Αριστοτέλη, Αριστόξενος, αναφέρει πως ο Πλάτωνας, τον 2ο αιώνα π.Χ., εφηύρε ένα νυκτερινό ρολόι, με την μορφή μεγάλης κλεψύδρας.

Το ρολόι αυτό ήταν κατά βάση ξυπνητήρι. Η λειτουργία του είναι περίπλοκη αλλά και συγχρόνως απλή. Από μια κλεψύδρα των 6 ωρών, ρέει νερό μέσα σε ένα μικρότερο δοχείο, το οποίο περιέχει αξονικό σιφώνιο. Όταν φτάσει στο ανώτατο ύψος του σιφωνίου, αδειάζει απότομα, με την σειρά του, στο δοχείο που βρίσκεται από κάτω. Ο αέρας που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο τελευταίο δοχείο, διαφεύγει από μια σύριγγα, κάτι σαν σφυρίχτρα που παράγει δυνατό ήχο.

Ο μηχανισμός λοιπόν μέσα σε ένα ορισμένο και προγραμματισμένο χρονικό διάστημα σφυρίζει με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ξυπνητήρι. Ο Πλάτωνας μάλλον το χρησιμοποιούσε για να βρίσκεται σε εγρήγορση κατά την έναρξη των ομιλιών του που ξεκινούσαν την αυγή. Μετά την λειτουργία του, το ξυπνητήρι αδειάζει σιγά σιγά μέσω ενός μικρού ανοίγματος που βρίσκεται στον πάτο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Μια συσκευή φέρεται να είχε κατασκευάσει και ο Αριστοτέλης, το οποίο λειτουργούσε διαφορετικά, αλλά με το ίδιο περίπου σκεπτικό. Χρειάστηκε να περάσουν 1.000 χρόνια, μετά την εφεύρεση του Πλάτωνα, για να κατασκευάσει ο Κινέζος μοναχός Xing Yi το πρώτο ρολόι με χτύπους και άλλα περίπου 700, για να κατασκευαστούν στην Ευρώπη μηχανικά ρολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ