Δραματικές εξελίξεις.
Στα άκρα η κατάσταση στα Σκόπια μόλις μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Ζόραν Ζάεφ επιμένει στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητά άμεση εφαρμογή της, μέσα από συνέντευξή του στο euronews.
Στοναντίποδα ο ηγέτης του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ζήτησε πρόωρες εκλογές και κάνοντας λόγο για «νεκρή συμφωνία».
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο «Euronews», «όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» είπε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.
Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισει πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. «Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές» αναφέρει, εξηγώντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, και απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της. Ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς τη χώρα.
«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές, η «Μακεδονία» είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε τη θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος… Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος…» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Σε άλλη σημείο της συνέντευξής του, δήλωσε ότι αντάλλαξε μηνύματα «με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει τη συνέχιση της διαδικασίας. Συζητήσαμε για μία ακόμη φορά όλες τις εναλλακτικές. Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» κατέληξε στη συνέντευξή του στο «Euronews».
Πλήρη αποκήρυξη της Συμφωνίας και πρόωρες εκλογές ζητεί από τον Ζάεφ το VMRO
Ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής κάλεσε τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, να αποκηρύξει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.
«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δε μπορεί να συμβεί ούτε με τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι.
Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαλεύκανση των σκανδάλων.