Για να ξέρετε τι να κάνετε.
Όλα τα παιδιά θα αρρωστήσουν κάμποσες φορές από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα σχολεία και θα μπει το φθινόπωρο. Κάποια παιδιά, ωστόσο, μοιάζουν να έχουν το …κοκαλάκι της νυχτερίδας και είτε να μην αρρωσταίνουν τόσο συχνά, είτε να μην αρρωσταίνουν πολύ βαριά. Τι ξέρουν οι γονείς τους, που εμείς δεν ξέρουμε; Οι ειδικοί απαντούν.
Τα δραστήρια παιδιά είναι πιο υγιή
Όπως λένε αμέτρητες έρευνες, τα παιδιά που ασκούνται τακτικά και συστηματικά, μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων από 25% έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο, πιθανότατα επειδή η συνεχής κίνηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και των κυττάρων που πολεμούν τους ιούς. «Η άσκηση είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία ή από κάθε θαύμα», λέει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος Δρ. Harley A. Rotbart, ο οποίος μάλιστα έχει δημοσιεύσει έρευνα σχετικά με την προστασία των παιδιών από τις ιώσεις.
Χέρια καθαρά και μακριά από το στόμα
Οι ιοί και τα μικρόβια εισέρχονται στον οργανισμό -τον δικό μας και αυτόν των παιδιών- από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Έτσι, έχει νόημα να κάνετε… πλύση εγκεφάλου στο παιδί σας, ώστε να μην ακουμπά τα χέρια του στις συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου ή τουλάχιστον να πλένει τα χέρια του συχνά και σίγουρα επιστρέφοντας από το σχολείο, αλλά και πριν το φαγητό. Επιπλέον, λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν έχουν τα παιδιά που έχουν μάθει να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη (π.χ. ποτήρι, οδοντόβουρτσα κ.λ.π.) με άλλα παιδιά.
Ο καλός ύπνος προστατεύει την υγεία
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πέφτει νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ, καθώς η έλλειψη ύπνου διπλασιάζει τον κίνδυνο ιώσεων, λένε οι ειδικοί. Τα περισσότερα μωρά, λοιπόν, χρειάζονται περί τις 14 ώρες ύπνου κάθε μέρα, ενώ τα παιδιά Δημοτικού χρειάζονται τουλάχιστον 11 με 13 ώρες ύπνου.
Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής
Ένας ακόμα σημαντικός τρόπος για να θωρακίσετε την υγεία του παιδιού σας είναι να προσέξετε πολύ την διατροφή του: Με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα τονωθεί σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα. Προτιμήστε να του προσφέρετε συχνά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (μπρόκολο, φράουλες και πορτοκάλια) και βιταμίνη D (τόνο και δημητριακά). Το γιαούρτι με προβιοτικά είναι ένας ακόμα καλός σύμμαχος για γερό ανοσοποιητικό.
Ρωτήστε τον παιδίατρο για το εμβόλιο κατά της γρίπης και για βιταμίνες
Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, άρα δεν είναι υποχρεωτικό. Εξαρτάται, λοιπόν, από τις ανάγκες του παιδιού (π.χ. αν αντιμετωπίζει κάποια χρόνια προβλήματα υγείας), από το αν υπάρχει νεογνό αδερφάκι στην οικογένεια και από το τι θα συστήσει εν τέλει ο παιδίατρος, το κατά πόσο θα κάνει το εμβόλιο της γρίπης το παιδί. Έτσι, μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον παιδίατρο θα κάνει το παιδί το εν λόγω εμβόλιο, ιδανικά πριν ξεκινήσει η έξαρση των ιώσεων, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Όσο για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, ο παιδίατρος κ. Διονύσης Παπαδάτος εξηγεί ότι δεν είναι απαιραίτητα για τα παιδιά του δυτικού κόσμου, εφόσον τρέφονται ισορροπημένα, καθώς δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους παραπάνω από το να καταναλώνουν τα παιδιά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.