Τένις από τα τρία, μπαλέτο από τα τέσσερα, ποδόσφαιρο από τα έξι;
Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τα Ελληνόπουλα άνω των 12 ετών είναι 6,4 ώρες την εβδομάδα και μόνον 1,7 ώρες για αθλητικές δραστηριότητες.
«Μα για ποιο λόγο να βιαστώ;» θα σκεφτείς. Για να γίνουν πρωταθλητές; Όχι βέβαια, ο στόχος δεν είναι αυτός. Αλλού κρύβεται η ουσία και η σπουδαιότητα, όλων αυτών των δραστηριοτήτων, που στις πολύ μικρές ηλικίες περισσότερο εναλλακτική βάση έχουν και λιγότερο της υλοποίησης ενός μεγαλεπήβολου στόχου. Όλα ξεκινούν από τα διαγνωσμένα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά, ενώ συμμετέχουν σε κάποιο σπορ από μικρή (έως πολύ μικρή) ηλικία.
Κάθε άθλημα στον καιρό του
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα παιδιά και γενικά όσο νωρίτερα αρχίζουν τόσο το καλύτερο. Όμως, υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν εμείς οι γονείς επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας. Ο σωστός χρόνος για να αρχίσει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας είναι συγκεκριμένος για κάθε παιδί και όχι μια οποιαδήποτε ηλικία την οποία επιλέγουν οι γονείς αυθαίρετα.
Τι θα πρέπει να προσέξεις
*Όσο πιο μικρή η ηλικία του παιδιού τόσο μικρότερες πρέπει να είναι οι επιβαρύνσεις, μυοσκελετικές και οργανικές, που θα ασκούνται στα παιδιά.
*Και όσο πιο δύσκολο τεχνικά, με ιδιαίτερες δεξιότητες ένα άθλημα τόσο πιο καθυστερημένα, χρονικά, μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί με αυτό και να κάνει ουσιαστική δουλειά.
*Οι ηλικίες 6-12 είναι ιδανικές για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό.
Ενδεικτικά λοιπόν τα κατάλληλα αθλήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού είναι:
ΗΛΙΚΙΑ 6-9: ομαδικά αθλήματα όπως καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, και ατομικά όπως κλασικός αθλητισμός (στίβος), κολύμβηση, ρυθμική, ενόργανη, όπου μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα από τα 6, πολεμικές τέχνες (καράτε, τζούντο), ιστιοπλοΐα, χορός.
ΗΛΙΚΙΑ 9-12: πετοσφαίριση, υδατοσφαίριση, χειροσφαίριση, ξιφασκία, αντισφαίριση, ποδηλασία, ιππασία, επιτραπέζια αντισφαίριση.
ΗΛΙΚΙΑ 12-15: μπορεί να ασχοληθεί με οποιοδήποτε από τα παραπάνω, ξεφεύγοντας πλέον από την παιγνιώδη μορφή, περνώντας δηλαδή στην ουσία του κάθε αθλήματος. Σε αυτή την ηλικία το παιδί κατασταλάζει και κάνει τις επιλογές του.
ΗΛΙΚΙΑ 15-18: πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών (με επιφύλαξη)
Και σε mini… εκδόσεις
Mini tennis: Τα παιδιά που θα κλείσουν τα 2 ½ χρόνια τους μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τα οποία γίνονται με τη μορφή παιχνιδιού. Παιδικές ρακέτες, χρωματιστά μπαλάκια, όλα προσαρμοσμένα στη δική τους ηλικία δίνουν το έναυσμα για άσκηση μέσα από το παιχνίδι. Οι ασκήσεις, αποτελούνται από μικρές ιστορίες και αποστολές, που εκτελούνται με ενθουσιασμό, βοηθώντας τα παιδιά να αφομοιώσουν τις κινήσεις.
Mini ποδόσφαιρο: Πρόκειται για μια μορφή εκμάθησης με παιγνιώδη μορφή και έναν τρόπο εκπαίδευσης που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι προσβλέπουν στην εκπαίδευση των παιδιών στον τομέα της τεχνικής, της φυσικής κατάστασης. Κατάλληλο από 3 ετών.
Mini μπάσκετ: Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους απόλυτα ασφαλείς (ειδικός τάπητας, προστατευτικά στους τοίχους) και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ειδικές μπάλες, χαμηλές μπασκέτες), τα παιδιά διδάσκονται το αγαπημένο τους άθλημα καθώς γυμνάζονται και ψυχαγωγούνται. Κατάλληλο από 3 ετών.
Και αν δεν θέλει κάποιο σπορ;
• Καθιερώστε με τον πατέρα του καθημερινούς μικρούς περιπάτους είτε μεταξύ υποχρεώσεων (π.χ. προς ή από το φροντιστήριο) είτε συγκεκριμένες ώρες (π.χ. πριν το βραδινό γεύμα).
• Βγάλτε μαζί το κατοικίδιο βόλτα καθημερινά
• Δημιουργήστε με φιλικές οικογένειες ένα «κλαμπ» εκδρομών, περιπάτων ή πικ-νικ (με δραστηριότητες όπως π.χ. ποδηλασία) τα Σαββατοκύριακα.
• Φροντίστε, οι γονείς, να παίρνει το παράδειγμά σας σε οτιδήποτε αφορά την κίνηση. Αν εσείς μονίμως χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, μη περιμένετε το παιδί να ανέβει με τις σκάλες!
• Αφιέρωσε χρόνο μαζί του σε «οικιακές» δραστηριότητες όπως το νοικοκυριό ή ακόμα καλύτερα βάλτε δυνατή μουσική και χορέψτε μαζί σε έντονους ρυθμούς!
• Προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο που η τηλεόραση είναι ανοικτή ή και το χρόνο που μπορεί το παιδί να αφιερώνει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
• Στο σχολείο, εξηγήσέ του πόσο σημαντικό είναι το μάθημα της γυμναστικής και ώθησέ το να κινείται και να παίζει στα διαλείμματα με τα άλλα παιδιά.
Ποιά τα οφέλη των σπορ για τα μικρά παιδιά;
* Προάγεται η σωματική και ψυχική υγεία
* Το παιδί ωριμάζει ψυχοκινητικά
* Επικοινωνεί, συνεργάζεται και συναναστρέφεται άλλα παιδιά, συνομήλικά του
* Διασκεδάζει, εκτονώνεται, ψυχαγωγείται
* Μαθαίνει να είναι σίγουρο για τον εαυτό του και να λαμβάνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες
*Βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
* Συνεισφέρουν στην αποφυγή αντικοινωνικών σχέσεων.
* Συνεισφέρουν ακόμα στην γνώση του «εγώ» και των άλλων.
Πηγή: shape.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.