Είσαι σίγουρος ότι τα ξέρεις όλα;
Η φανταχτερή ομορφιά τους, το αρχοντικό παράστημά και ο γεμάτος αυτοπεποίθηση βηματισμός τους εντυπωσίαζαν ανέκαθεν τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που τα παγώνια πρωταγωνιστούσαν σε μύθους κατά τους οποίους τους αποδίδονταν συμβολικές ιδιότητες. Τα παγώνια κατάγονται από τα δάση της Νότιας Ινδίας, στην Ευρώπη ήρθαν από την αρχαιότητα και εξημερώθηκαν με άγνωστο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστά στη Μεσοποταμία, στην Αρχαία Ελλάδακαι στη Ρώμη.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που κανείς δε σου είπε για τα παγώνια
1. Τα παγώνια παρουσιάζουν έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι. Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες.
2. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα στον Καναδά έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι τα υπέροχα φτερά του παγωνιού παράγουν υποηχητικούς «θορύβους». Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αρσενικά παγώνια παράγουν θορύβους σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τα θηλυκά αλλά και να εκφοβίσουν άλλα αρσενικά ώστε να μην πλησιάσουν στην περιοχή που θεωρούν ότι τους ανήκει.
3. Τα παγώνια γονιμοποιούνται και γεννούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της κότας. Γεννάνε μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσάνε για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.
4. Σχετικά με το χρώμα των φτερών, ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό δεν παράγεται από χρωστικές ουσίες, αλλά πιθανότατα από μικροσκοπικές, περίτεχνες και δισδιάστατες κρύσταλλο – δομές. Μάλιστα όταν υπάρξουν μεταβολές στην απόσταση των εν λόγω δομών προκαλούν ανάκλαση σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, δημιουργώντας έτσι πολλές μεταβλητές ιριδίζουσες αποχρώσεις και προκαλώντας στον θεατή ένα μοναδικό και εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.
5. Το θηλυκό παγώνι βλέπει διαφορετικά τα αρσενικά που φλερτάρουν μαζί του ανοίγοντας διάπλατα τα πλούσια ιριδίζοντα φτερά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υποδοχείς των ματιών των θηλυκών συλλαμβάνουν κυρίως την υπεριώδη ακτινοβολία. Ετσι δεν βλέπουν το εντυπωσιακό πολύχρωμο θέαμα που βλέπουμε εμείς, παρά μόνο μια έντονη μωβ ιριδίζουσα απόχρωση.
6. Τα φτερά της ουράς του αρσενικού παγωνιού είναι μακριά και μπορούν να φτάσουν τα 150 εκατοστά. Ο ρόλος τους είναι περισσότερο διακοσμητικός και είναι χρωματισμένα με ένα λαμπερό, μεταλλικό ιριδίζον πράσινο χρώμα. Η ουρά του αρσενικού αποτελείται από πάνω από 200 αστραφτερά φτερά, το κάθε ένα δε από αυτά στο τελείωμά του κλείνει με έναν ιριδίζοντα σχηματισμό που μοιάζει με μάτι.
7. Τα παγώνια ζουν έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσουν σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.
8. Εξαιτίας της βαριάς τους κορμοστασιάς, τα παγώνια δεν πετάνε παρά μόνο εάν υπάρξει κίνδυνος, και μόνο σε μικρές αποστάσεις. Πολλές φορές μάλιστα συνδυάζουν το φτερούγισμα με το περπάτημα. Η απόσταση στην οποία μπορούν να φτάσουν εναερίως είναι το πολύ στα 150 μέτρα από την αρχική τους θέση.
9. Το κάλεσμα του παγωνιού είναι δυνατό και τραχύ, περιλαμβάνει φθόγγους «μει – ου» μαζί με διακεκομμένες κραυγές «κα – αν» που επαναλαμβάνονται γρήγορα. Όταν αντιληφθεί πως υπάρχει στα πέριξ κάποιο αρπακτικό, σημαίνει άμεσα συναγερμό και έτσι ειδοποιεί όλα τα ζώα της περιοχής για τον κίνδυνο αυτόν.
10. Τα παγώνια ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων και τα πρώτα δείγματα ήρθαν στην Ευρώπη από τις Ανατολικές Ινδίες, απ’ όπου και κατάγεται το συγκεκριμένο είδος, ενώ σήμερα σμήνη σε άγρια κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται στα νησιά της Ιάβας και της Κεϋλάνης.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.