Σταματάει τελικά το ροχαλητό αν κοιμόμαστε στο πλάι;

Σταματάει τελικά το ροχαλητό αν κοιμόμαστε στο πλάι;

Είναι γνωστό ότι σχεδόν οι μισοί απ’ όλους τους ενήλικες ηλικίας πάνω των τριάντα ετών ροχαλίζουν.

Το έντονο και επίμονο ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή μια πολύ σοβαρή πάθηση του ύπνου που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αν κοιμηθούν στο πλάι το ροχαλητό αυτομάτως σταματάει. Κατά πόσο όμως αυτό είναι αλήθεια;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Ως ροχαλητό ορίζεται το είδος της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που συνοδεύεται από τραχείς ή βραχνούς ήχους. Καθώς οδηγούμαστε σε ύπνο, το στόμα, η γλώσσα και ο λαιμός μας χαλαρώνουν με τον μαλακό ιστό στο λαιμό να μπορεί να χαλαρώσει μέχρι το σημείο που εμποδίζει μερικώς τον αεραγωγό μας. Καθώς ο αέρας διέρχεται από αυτόν τον περιορισμένο χώρο, προκαλεί τη δόνηση του ιστού, παράγοντας έτσι αυτόν τον εκνευριστικό ήχο. Όσο πιο στενός είναι ο αεραγωγός μας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ροή του αέρα, η οποία με τη σειρά της θα αυξάνει τη δόνηση του ιστού και θα κάνει τον ήχο του ροχαλητού πιο δυνατό.

Όσον αφορά τις αιτίες του ροχαλητού, αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η παχυσαρκία για παράδειγμα είναι μια βασική αιτία ροχαλητού καθώς το υπερβολικό βάρος στο λαιμό και το στήθος συμπιέζει τις εξόδους της αναπνοής. Άλλες αιτίες που προκαλούν το ροχαλητό είναι οι αλλεργίες (οι οποίες προκαλούν συμφόρηση και φλεγμονή που σφίγγουν τους αεραγωγούς στη μύτη και το λαιμό) καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο (αυτό χαλαρώνει τους μυς του λαιμού). Βέβαια μερικοί άνθρωποι γεννιούνται μόνο με ένα πολύ μαλακό ουρανίσκο ή ένα μεγάλο σταφυλίτη με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αέρα στο λαιμό.

Ροχαλητό vs θέση ύπνου
Είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί επιστήμονες στις συνήθειες κατά τη διάρκεια του ύπνου συμφωνούν ότι όταν κοιμόμαστε ανάσκελα το ροχαλητό επιδεινώνεται. Έτσι κι’ αλλιώς όταν κοιμόμαστε, η γλώσσα, ο απαλός ουρανίσκος και οι μυς του λαιμού χαλαρώνουν αυτόματα. Όταν όμως κοιμόμαστε ανάσκελα, αυτοί οι χαλαροί μύες πέφτουν προς τα κάτω και προς τα πίσω, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός εμποδισμένου αεραγωγού. Τι γίνεται όμως με τον ύπνο στο πλάι;

Αυτή η στάση του ύπνου είναι όντως πιο αποτελεσματική όταν κύρια αιτία του ροχαλητού είναι μια χαλαρή γλώσσα που εμποδίζει τον αεραγωγό. Αλλά το να κοιμόμαστε στο πλάι δεν σημαίνει ότι θα λύσει αναγκαστικά το πρόβλημα του ροχαλητού αν αυτό προέρχεται από αλλεργία ή παχυσαρκία.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.