
Τι συνέβη;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει εισέλθει πλέον στο τέταρτο έτος του, εξακολουθεί να συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα.
Μετρώντας χιλιάδες νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές και συνεχείς διπλωματικές εντάσεις, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αναδιαμορφώσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Παρά τις διαδοχικές διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, η ένταση στο πεδίο παραμένει υψηλή, ενώ τα διπλωματικά ανοίγματα αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα.
Καθώς η πίεση της Δύσης προς τη Μόσχα αυξάνεται, και το Κίεβο ενισχύεται στρατιωτικά και πολιτικά από τη συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ, η κατάσταση φαίνεται πιο σύνθετη από ποτέ. Ωστόσο, μια νέα πρόταση από το Κρεμλίνο αλλάζει – έστω προσωρινά – τη ροή των εξελίξεων.
Ο Πούτιν πάτησε το κουμπί
Αναπάντεχη τροπή πήραν τα γεγονότα όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την άμεση επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.
Προτείνοντας «απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», ο Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να προσέλθει την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, επιλέγοντας για άλλη μια φορά τον ουδέτερο διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας. Η πρότασή του απορρίπτει ευθέως το πρόσφατο τελεσίγραφο της Δύσης, το οποίο ζητούσε άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.
«Δεν ήταν η Ρωσία που εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις το 2022, αλλά η ουκρανική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, προτείνοντας την επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους. Παράλληλα, ενημέρωσε πως εντός της ημέρας θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας το ενδεχόμενο η Τουρκία να παίξει ρόλο-κλειδί σε μια πιθανή ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», χωρίς ωστόσο να αποκλείει την προοπτική μιας εκεχειρίας, εφόσον προκύψουν ουσιαστικές συγκλίσεις.
«Δεν αρκεί» η πρόταση Πούτιν
Η πρόταση Πούτιν προκάλεσε άμεση αντίδραση από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σχολίασε ότι αποτελεί «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί». Ο Μακρόν, επιστρέφοντας από το Κίεβο, τόνισε πως η Δύση είχε ζητήσει «άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός και ξεκαθάρισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να συνοδεύονται από διαπραγματεύσεις — τουλάχιστον όχι προκαταρκτικά.
«Ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει πως απαντά, αλλά στην ουσία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η αντιπρόταση του Κρεμλίνου είναι περισσότερο μια στρατηγική ασάφειας παρά μια έντιμη πρόθεση ειρήνης.
«Ενδεχομένως σπουδαία ημέρα»
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την πρόταση Πούτιν, κάνοντας λόγο για «ενδεχομένως σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία». Σε ανάρτησή του στο Truth Social, δήλωσε πρόθυμος να συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές για τον τερματισμό της σύρραξης και εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει το «αιματοκύλισμα» που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, συνδέοντάς την με τη δική του ηγετική συμβολή και υποσχόμενος την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τις δύο ασιατικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για ειρήνη και σταθερότητα.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.