Κίνδυνος με πάνω από 300gr την εβδομάδα: Γιατί το κοτόπουλο μπήκε στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε

kotopoulo

Το νέο εύρημα για το κοτόπουλο προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς έρχεται να αμφισβητήσει μια διατροφική «σταθερά» που για χρόνια θεωρούταν σχεδόν ακίνδυνη

Μέχρι πρόσφατα θεωρούταν μια από τις πιο ασφαλείς και υγιεινές επιλογές στο τραπέζι μας….

Το κοτόπουλο, αγαπημένο τρόφιμο όσων προσέχουν τη διατροφή τους, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο επιστημονικής ανησυχίας, μετά τη δημοσίευση μιας νέας ιταλικής μελέτης που συνδέει την αυξημένη κατανάλωσή του με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του γαστρεντερικού.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, παρακολούθησε σχεδόν 5.000 άτομα για διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών (2006-2024), λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος. Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά: όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα παρουσίαζαν 27% αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερα από 100 γραμμάρια.

Παρότι το κόκκινο κρέας έχει εδώ και χρόνια συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνων του εντέρου, το λευκό κρέας -όπως το κοτόπουλο- θεωρούνταν έως τώρα μια «ασφαλής» εναλλακτική.

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την εντύπωση, επισημαίνοντας πως και τα πουλερικά ενδέχεται να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες.

Οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε σαφές συμπέρασμα για τα ακριβή αίτια του αυξημένου κινδύνου, διατύπωσαν όμως αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Ανάμεσά τους: οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή των πουλερικών, καθώς και το υπερβολικό ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κοτόπουλου πάνω από 300 γραμμάρια την εβδομάδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για έντεκα διαφορετικούς τύπους γαστρεντερικών καρκίνων, μεταξύ των οποίων: καρκίνοι του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του εντέρου, του πρωκτού, αλλά και των μαλακών ιστών της κοιλιακής χώρας.

Ως πιθανοί τρόποι περιορισμού των κινδύνων προτείνονται:

  • η αντικατάσταση του κοτόπουλου με φυτικές πρωτεΐνες ή θαλασσινά,
  • η αποφυγή υπερβολικού μαγειρέματος,
  • και η μέτρια κατανάλωση κρέατος γενικά, ακόμη και του λευκού.

«Θεωρούμε σημαντικό να περιορίζεται η κατανάλωση πουλερικών και να ενισχύεται η πρόσληψη πρωτεΐνης από άλλες, εξίσου θρεπτικές πηγές», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, αναγνωρίζουν και ορισμένους περιορισμούς στην έρευνα, καθώς δεν υπήρξε λεπτομερής καταγραφή του τρόπου με τον οποίο μαγειρευόταν και καταναλωνόταν το κοτόπουλο – κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα τελικά συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αποτελεί καμπανάκι για επαναξιολόγηση διατροφικών συνηθειών που έως τώρα θεωρούσαμε «ασφαλείς», υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο είναι το παν, ακόμη και στις πιο δημοφιλείς επιλογές της υγιεινής διατροφής.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.