Φόβοι για το χειρότερο σενάριο…
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει ξεφύγει. Η σφοδρή πυραυλική επίθεση από το Ιράν προς το Ισραήλ δημιουργεί τον φόβο για μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «υποσχέθηκε» αντίποινα για το Ιράν πιθανότατα με βαλλιστικούς πυραύλους και ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει την εξέλιξη μιας σύρραξης που μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια ισορροπία, κι όχι μόνο εξαιτίας λόγω του φόβου για έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου.
Σφοδρές επιθέσεις
Από την Παρασκευή και μετά, οι Ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα την Βηρυτό, την ώρα που Λίβανος και Γάζα μετράνε τις πληγές τους από τα πολλαπλά χτυπήματα.
Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφεραν σημαντικά πλήγματα σε τρεις πόλεις στην Υεμένη, οι οποίες διοικούνται από αντάρτες, αλλά και στόχων των Χούθι, ενώ το Ισραήλ έχει καταφέρει σημαντικά χτυπήματα σε καίριους στόχους της Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα και πιθανότατα του διαδόχου του.
«Ας μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση»
Την ώρα που τα πάντα κρέμονται σε μία κλωστή και ο φόβος γενικευμένης πολεμικής σύρραξης είναι εξαιρετικά πιθανός, ένα άρθρο του Κώστα Στούπα στην ιστοσελίδα www.capital.gr έχει γίνει viral.
Ο γνωστός αρθρογράφος αναλύει με το δικό του στιλ τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, εμπλέκοντας έμμεσα την Ελλάδα.
«Ας μην έχουμε καμιά ψευδαίσθηση στην Ελλάδα. Αν το Ισραήλ υποκύψει στη Μέση Ανατολή στους ακραίους ισλαμιστές, το επόμενο όριο της Δύσης που θα πάρει σειρά είναι το Αιγαίο και η Ν.Α. Μεσόγειος. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αυτό το πλαίσιο εξυπηρετεί. Το ίδιο ισχύει και στο ενδεχόμενο που υποκύψει η Ουκρανία», τονίζει στο άρθρο του, το οποίο προκάλεσε έναν μικρό χαμό στα social media.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στην γεωπολιτική του ανάλυση, ο γνωστός δημοσιογράφος / συγγραφέας αναλύει και τον ρόλο της Τουρκίας, που μαζί με το Ιράν βαδίζουν σε κοινούς δρόμους: «Οι σημαντικές αναθεωρητικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες ελέγχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις σε χώρες εκτός των συνόρων τους είναι το Ιράν και η Τουρκία. Η Τουρκία και το Ιράν επιδιώκουν την επαναχάραξη των συνόρων.
Αν δεν εξουδετερωθούν οι αναθεωρητικές δυνάμεις, η σταθερότητα και ηρεμία δεν είναι εύκολο να επανέλθει στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία και το Ιράν όμως μπορεί να τιθασευτούν μόνο αν αποδυναμωθούν και απομακρυνθούν από την εξουσία τα αναθεωρητικά καθεστώτα. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μεταξύ Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ και Συρίας θα άλλαζε άρδην τα ισοζύγια ισχύος στην περιοχή σε βάρος των αναθεωρητικών δυνάμεων.
Οι χαμηλοί τόνοι που κρατά τις τελευταίες μέρες η συνήθως εριστική και λαλίστατη τουρκική ηγεσία αποτελεί απόδειξη του σοκ που έχει υποστεί από τις εξελίξεις που ανατρέπουν ολόκληρο το σκηνικό στη Μέση Ανατολή».