Ανατροπή στην ανατροπή: Τι δείχνει για τον Τραμπ η τελευταία δημοσκόπηση που φέρνει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ

donald-trump
Κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης!

Η Κάμαλα Χάρις πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών και πλέον θα αναμετρηθεί στις εκλογές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει και για debate το οποίο θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου στο ABC News.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι… γκρίνιες από τον Τραμπ που ζητούσε να γίνει το debate στο Fox News, επειδή είναι συντηρητικό. Όμως οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό και η τηλεμαχία θα γίνει στο ABC με συντονιστές τον David Muir και την Linsey Davis.

Η επιβεβαίωση της συζήτησης στο ABC σηματοδοτεί το τέλος μίας «διελκυστίνδας» που ακολούθησε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί ως υποψήφιος, και τις προσπάθειες να βρεθεί ουδέτερο έδαφος για το δεύτερο debate που είχε υποσχεθεί ο απερχόμενος πρόεδρος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Μετά την απόπειρα δολοφονίας και πριν την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε… έκρηξη στις δημοσκοπήσεις και εμφανιζόταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές.

Μόλις οι Δημοκρατικοί επέλεξαν την Κάμαλα Χάρις το σκηνικό άλλαξε με τον Τραμπ να διατηρεί το προβάδισμα. Φαίνεται όμως πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών χάνει έδαφος και η Χάρις… απογειώνεται.

Σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από Morning Consult σε δείγμα 11.778 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η Χάρις προηγείται με 47% έναντι 44% του Τραμπ.

Αν και σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας η Χάρις είχε καταγράψει ποσοστό 48%, συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων (42% έναντι 37%) στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Από τα τέλη Ιουλίου, η Χάρις έχει προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις της Morning Consult, με την πιο πρόσφατη να είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση ότι ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς, θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της.

Οι δημογραφικές ομάδες που στηρίζουν περισσότερο τη Χάρις περιλαμβάνουν τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους (73% έναντι 18% υπέρ του Τραμπ) και τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών (48% έναντι 41%).

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από μια νέα δημοσκόπηση της Don’t PAC Down, η οποία καταγράφει προβάδισμα 51% της Χάρις στους ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 29 ετών σε οκτώ πολιτείες-κλειδιά.

Ο τελευταίος μέσος όρος δημοσκοπήσεων της Real Clear Politics δίνει στην Χάρις προβάδισμα μισής ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Τραμπ, ενώ ο αντίστοιχος του Economist της δίνει προβάδισμα σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων (47,8% έναντι 45%).

Επιπλέον, σε μια άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των Financial Times και της Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι Αμερικανοί φαίνονται να εμπιστεύονται έστω και οριακά περισσότερο τη Χάρις έναντι του Τραμπ στη διαχείριση της οικονομίας (42% έναντι 42%).

Τέλος, μια δημοσκόπηση των New York Times / Sienna College έδειξε ότι η Κάμαλα Χάρις προηγείται στην πρόθεση ψήφου σε τρεις πολιτείες-κλειδιά (Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν) με 50% έναντι 46% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version