Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και κοστίζοντας τη ζωή σε μία 60χρονη γυναίκα στο Πάτημα Χαλανδρίου.
Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός είναι αποκαρδιωτικές. Πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ κτίρια, οχήματα και άλλες κατασκευές έχουν μετατραπεί σε κουφάρια.
Η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό, όπου σάρωσε τα πάντα, την ώρα που οι πυρόπληκτοι μετρούν τις πληγές τους και εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.
Φωτιά στην Ανατολική Αττική: Το μεγάλο λάθος που την έκανε να ξεφύγει
To news247.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Λαυράνο, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών προσπαθώντας να εντοπίσει τι πήγε λάθος και η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα κατέστρεψε ό,τι βρήκε στο πέρασμα της για 40 χιλιόμετρα:
«Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός, γιατί και οι μετεωρολόγοι και οι επιστήμονες και η Επιτροπή Κινδύνου είχε ‘προβλέψει’ την πιθανότητα μιας μεγάλης πυρκαγιάς.
Από την στιγμή που δόθηκε στο συντονιστικό κέντρο σήμα για καπνό στη συγκεκριμένη περιοχή -ένα ιδιωτικό οικόπεδο- σηκώθηκε έμφορτος τράκτορας που επιχείρησε στα πέντε λεπτά.
Κάναμε ακριβώς ό,τι είχαμε κάνει σε περισσότερες από 3.500 φωτιές που έχουμε αντιμετωπίσει από την 1η του Μάη, δίχως μία να ξεφύγει πάνω από το 12ωρο. Στα οκτώ λεπτά μετά το σήμα έφτασαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις».
Ο Βασίλης Κικίλιας επαναλαμβάνει συνεχώς πως το νέο δόγμα πυρόσβεσης είναι η έγκαιρη ανίχνευση και γρήγορη επέμβαση σε μία πυρκαγιά. Και στον Βαρνάβα που ξεπήδησαν οι φλόγες και κατέκαψαν την Αττική, αποδείχτηκε πως αυτό δεν φτάνει.
Για την κάθε φωτιά που ξεσπάει, δεν υπάρχει τακτική ανάλυσή της προκειμένου οι πυροσβέστες να ξέρουν πού μπορούν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο.
Ο χρόνος αντίδρασης ήταν γρήγορος, αλλά για τις συνθήκες που επικρατούσαν (απόλυτη ξηρασία, ένταση ανέμου) ήταν αργά. Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.
Ταυτόχρονα επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι, έντονες ριπές και ξεπήδησαν εστίες σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι εστίες μετατράπηκαν σε μέτωπα και κυκλώθηκε η βορειοανατολική Αττική. Στη συνέχεια ενώθηκαν και το ενιαίο μέτωπο «κατάπιε» το δάσος και τις περιουσίες.
Η συγκεκριμένη πυρκαγιά συνδύασε χαρακτηριστικά δασικού ιστού και αστικού τύπου, πριν περάσει στον βαρύ οικιστικό ιστό.
Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρούν στοχευμένα στον οικιστικό ιστό που ήταν γεμάτος καύσιμη ύλη, προκειμένου να μην κινδυνέψουν πολίτες.
Ποιο ήταν το μέγα λάθος; Η Αττική ήταν σε επίπεδο συναγερμού 5 και είχαν γίνει ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια για γενική επιφυλακή. Όμως, αυτή η γενική επιφυλακή φαίνεται πως δεν ήταν… γενική, αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν τη φωτιά στην έναρξή της, επιτρέποντάς της να κινηθεί ανεξέλεγκτα και να καίει… κατά βούληση.
Για 40 χιλιόμετρα η φωτιά κινούνταν όπως «επιθυμούσε», τη στιγμή που οι πολίτες είχαν δώσει έναν «σκασμό» χρήματα για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και παρακαλούσαν δήμους για να μαζέψουν τα απορρίμματα.
Και για όσους έχτισαν μέσα στο δάσος, τους το επέτρεψαν και τους είχαν πει προ ετών «δήλωσέ το και σώσε το».
Για τη φωτιά φταίμε όλοι που εδώ και δεκαετίες δεν αντιδρούμε στην αμετροέπεια, την ανικανότητα και την ανεπάρκεια όσων είναι αρμόδιοι και αποφασίζουν το δόγμα πυρόσβεσης.