Ο λόγος της τραγωδίας που μπορούσε να αποφευχθεί: Γι’ αυτό έπεσε τελικά το αεροπλάνο στη Βραζιλία

aeroplano-brazilia
62 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροπλάνου

Οι αρχές της Βραζιλίας ανέκτησαν τις σορούς των 62 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας κοντά στο Σάο Πάολο ενώ ταυτόχρονα άρχισαν την ανάλυση του περιεχομένου των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου για να εξακριβωθούν τα αίτια.

Το αεροσκάφος συνετρίβη την Παρασκευή (9/8) στη Βινιέντου, πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σάο Πάολο. Μετά την απότομη απώλεια ύψους και την ανεξέλεγκτη περιδίνησή του που κατέγραψαν σε βίντεο κάτοικοι, το αεροσκάφος συνετρίβη σε χώρο με βλάστηση, στο εξωτερικό συγκροτήματος κατοικιών.

«Συνολικά, 62 πτώματα (34 ανδρών και 28 γυναικών) ανακτήθηκαν και διακομίστηκαν στο νεκροτομείο ενόψει της αναγνώρισής τους και της παράδοσής τους στις οικογένειές τους», ενημέρωσε η πολιτειακή κυβέρνηση.

Δύο από τα πτώματα, αυτά του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, αναγνωρίστηκαν ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βινιέντου, τον Ντάριου Πασέκου.

Το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA) διενεργεί έρευνα και πλέον οι ειδικοί του άρχισαν να αναλύουν το περιεχόμενο των δυο μαύρων κουτιών (του καταγραφέα δεδομένων πτήσεις και του αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου).

Αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα «εντός εκτιμώμενης προθεσμίας 30 ημερών προκαταρκτικό πόρισμα» για τα αίτια του δυστυχήματος, ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία.

Το αεροσκάφος, που είχε κατασκευάσει η γαλλοϊταλική ATR, μετέφερε 58 επιβάτες και είχε τετραμελές πλήρωμα, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα Voepass.

Σχεδόν όλα τα θύματα έφεραν έγγραφα ταυτότητας που έχουν εκδοθεί στη Βραζιλία, πάντα σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, ωστόσο ανάμεσά τους υπήρχαν γυναίκα με διπλή υπηκοότητα, βραζιλιάνικη και πορτογαλική, και οικογένεια τριών υπηκόων της Βενεζουέλας.

Εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια) προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους, στη Σαν Πάουλου. Συνετρίβη στις 13:25 (τοπική ώρα· 19:25 ώρα Ελλάδας) στη Βινιέντου.

Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος flightradar24, το αεροσκάφος πετούσε για σχεδόν μια ώρα σε ύψος 17.000 ποδών (5.180 μέτρων). Στις 13:21 άρχισε να χάνει ύψος και το επόμενο λεπτό έπεσε απότομα ως τα 4.100 πόδια (1.250 μέτρα).

«Οι ένοικοι τρομοκρατήθηκαν»

Αν και δεν τραυματίστηκε ουδείς στο συγκρότημα κατοικιών Recanto Florido, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, το σοκ είναι τεράστιο.

«Το δυστύχημα προκάλεσε πανικό, το αίσθημα στους ενοίκους πως ήταν ανίσχυροι, ήταν πολύ λυπηρό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χομπέρτα Ενρίκε, πρόεδρος της ένωσης των ενοίκων. Οι ένοικοι «τρομοκρατήθηκαν, υπέστησαν ψυχολογικό τραύμα», πρόσθεσε.

Βραζιλία: Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το δυστύχημα

Ειδικοί κάνουν την υπόθεση ότι το δυστύχημα ενδέχεται να προκάλεσε ο σχηματισμός πάγου στα φτερά του δικινητήριου σκάφους turboprop.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος όπου ο συγκεκριμένος τύπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να σχηματιστεί πάγος στα φτερά.

Επίσης η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για παγετό την Παρασκευή. Ωστόσο η πτήση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Το τραγικό δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν πραγματοποιούνταν η πτήση με καθυστέρηση, αφού οι καιρικές συνθήκες θα ήταν καλύτερες και δεν θα σχηματιζόταν πάγος στα φτερά.

Ταυτόχρονα, οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν κανένα σήμα κινδύνου πριν τη συντριβή, γεγονός που ενισχύει τον ισχυρισμό πως ο πάγος «νέκρωσε» ξαφνικά το αεροσκάφος με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα προς το έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version