Κρίσιμες ώρες: Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό…

polemiko-nautiko

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Εντείνεται η αγωνία για τη Μέση Ανατολή. «Η Χεζμπολάχ φαίνεται όλο και περισσότερο ότι μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από ό,τι και αν σκοπεύει να κάνει το Ιράν» δήλωσαν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Ενώ αναμένονται τα αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, η ανησυχία εντείνεται παγκοσμίως αλλά και στις εμπλεκόμενες χώρες για τους αμάχους.

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μίλησε ο πατήρ Ιουστίνος πρωτοπρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Γεωργίου στην πόλη.

«Πριν ο κόσμος ζούσε κανονικά, παρόλο που είχαμε πόλεμο εκεί κάπου στα νότια, είχαμε συνεχείς βομβαρδισμούς. Αυτές τις μέρες που είχαμε τα αεροσκάφη πάνω από τα κεφάλια μας, ο κόσμος άρχισε να φοβάται περισσότερο», ανέφερε.

«Υπάρχει φόβος και συνεχίζουμε. Τι θα γίνει τώρα ή για το μέλλον δεν ξέρουμε. Αλλά τώρα περιμένουμε», ενώ σχετικά με τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τη Βηρυτό, είπε: «Δεν νομίζω, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος και οι ξένοι δεν τα ξέρουν. Ένας Λιβανέζος που θέλει να φύγει έξω πρέπει να βγάλει βίζα ή να έχει βίζα. Τώρα ο κόσμος την βίζα δεν την παίρνει εύκολα γιατί θέλει πρώτα να έχει λεφτά. Τώρα τα λεφτά μας που είναι στις τράπεζες έχουν χαθεί με την κρίση που είχαμε».

«Δεύτερον, ο κόσμος που εργάζεται εδώ, πού να πάει και τι να κάνει στο εξωτερικό; […] Αφού έχουν δουλειές εδώ πού θα πάνε; Έξω από τη Βηρυτό, στα χωριά δεν έχουν τίποτα, στην Τρίπολη δεν έχουν τίποτα», επεκτάθηκε.


Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανταπόκριση σε κάθε εντολή που μπορεί να προκύψει, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα υλοποιήσεως εκτάκτων σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ να αυξάνεται, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις πιθανές περιπτώσεις που ενδεχομένως απαιτήσουν και δράση με στρατιωτικά μέσα.

Το κυρίαρχο σενάριο που απασχολεί και άλλες χώρες, είναι αυτό της εκκενώσεως αμάχων υπηκόων τους που βρίσκονται στον Λίβανο, στην περίπτωση ισραηλινής επιχειρήσεως για την εξάλειψη της Χεζμπολάχ.

Κατόπιν ενημερώσεως του Υπουργείου Εξωτερικών, το ΥΠΕΘΑ έδωσε την εντολή στο ΓΕΕΘΑ να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δράσεως.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο επίκεντρο, με την ηγεσία να έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες του Στόλου οι οποίες είναι πιθανό να αναλάβουν επιχείρηση εκκενώσεως αμάχων, σύμφωνα με το doureios.com.

Η σχεδίαση, καθαρά για προληπτικούς λόγους, αφορά την προετοιμασία μονάδων της Διοίκησης Φρεγατών και της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων, για ετοιμότητα απόπλου προς Λίβανο.

Αν και δεν υφίστανται ενδιαφέρον Ελλήνων υπηκόων να εγκαταλείψουν την χώρα της Μέσης Ανατολής, τίποτα δεν αποκλείει την περίπτωση συνδρομής σε απομάκρυνση ξένων υπηκόων.

Αυτό εξάλλου είχε γίνει και στην Επιχείρηση ΚΕΔΡΟΣ, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στον Λίβανο τον Ιούλιο του 2006, όταν τότε το Ισραήλ είχε εισβάλει για να αντιμετωπίσει την Χεζμπολάχ.

Μικρός ήταν ο αριθμός των Ελλήνων που επαναπατρίσθηκαν αλλά το Πολεμικό Ναυτικό είχε συντελέσει στην εκκένωση αρκετών ξένων υπηκόων.

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση εκκενώσεως αμάχων, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις φρεγάτες και τέσσερα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, με τελικό απολογισμό την απομάκρυνση 2.647 ατόμων, κυρίως ξένων, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2006.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.