Γενικό κραχ: Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις μετοχές;

xrimatistirio
Τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο;

Το κύμα sell off που σάρωσε την παγκόσμια αγορά είχε σαν αποτέλεσμα να εξανεμιστούν μέσα σε μία ημέρα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις παγκόσμιες εξελίξεις και υποχώρησε 6,27%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το sell off, το «ξεπούλημα» δηλαδή των μετοχών στις διεθνείς αγορές, που υποχώρησαν αισθητά εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Σαν τη «Μαύρη Δευτέρα»

Διεθνώς οι μετοχές κατέγραψαν «βουτιά» και στην ιαπωνική αγορά κάποια στιγμή υπερέβησαν τη βουτιά της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ προκάλεσαν αποστροφή ρίσκου.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 12,40% στις 31.458,42, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 20 Οκτωβρίου του 1987, όταν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» έπληξε τις ιαπωνικές αγορές. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 12,48% στις 2.220,91 μονάδες.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα βουτιά 2,2%, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40, τον ισπανικό IBEX 35 και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο

Οι λόγοι πίσω από την σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες, είναι αρκετά αποκαλυπτικοί για την μελλοντική πορεία των δεικτών των χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες των αναλυτών για περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται εν τέλει στην πραγματικότητα, καθώς δημοσιεύτηκε μια απογοητευτική έκθεση για το μέλλον των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ η καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων, και την έναρξη μιας νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve, που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την οικονομική δραστηριότητα, εντείνει τις ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

Συν τοις άλλοις, ο κίνδυνος μιας πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, προκαλεί τους επενδυτές να στραφούν από τα χρηματιστηριακά προϊόντα, σε πιο «ασφαλή» καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, το ιαπωνικό γιεν, το ελβετικό φράγκο, αλλά και το χρυσό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version