218 χρόνια μετά τη μεταφορά στη Βρετανία
Όταν ο αρχαιοκάπηλος Λόρδος Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Πέρασαν 218 χρόνια από τη χρονιά που μεταφέρθηκαν στη Βρετανία και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει.
Δεδομένης της οθωμανικής κυριαρχής, ο λόρδος Έλγιν, θεωρητικά, αν ήθελε να αφαιρέσει μάρμαρα από την Ακρόπολη θα χρειαζόταν την άδεια των Τούρκων.
Υποτίθεται πως ο Έλγιν είχε φιρμάνι, όπως άλλωστε λέει δημοσίως με κάθε ευκαιρία το Βρετανικό Μουσείο.
Όμως, η αναφορά, στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco, της αντιπροσώπου αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ επιβεβαίωσε πως το περιβόητο «φιρμάνι» του λόρδου Έλγιν, με το οποίο του είχαν πιστωθεί τα κλεμμένα Γλυπτά δεν είναι παρά προϊόν «μυθοπλασίας»!
Δεν βρέθηκε φιρμάνι
Η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκάν του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν και ο Ορχάν Σακίν, ειδικός στα οθωμανικά αρχεία, ανακοίνωσαν πως μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει το περίφημο φιρμάνι, παρά μόνο μια επιστολή που τοποθετείται από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 1801, με την οποία δίνεται άδεια για να επισκεφτούν οι συνεργάτες του Έλγιν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σε ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενό τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη» εξήγησε ο Ορχάν Σακίν.
Ακόμα και αυτό το δίχως την παραμικρή αξία χαρτί που είχε στα χέρια του, ωστόσο, ο Έλγιν ήταν αρκετό και σε συνδυασμό με την επιρροή που είχε του επέτρεψε να κάνει ότι θέλει.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση;
Μετά τις εκλογές στη Βρετανία, τις οποίες κέρδισαν οι Εργατικοί, το υπουργείο Πολιτισμού άλλαξε χέρια. Επίσης, ο Κιρς Στάρμερ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Νέος υπουργός Πολιτισμού έχει ορκιστεί ο Κρις Μπράϊαντ ενώ το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει μια λύση που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το Μουσείο επιθυμεί να δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάτι που η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί γιατί είναι σαν να αποδέχεται τη βρετανική κυριότητα.
Οι συζητήσεις με την βρετανική πλευρά συνεχίζονται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τον δανεισμό και δεν το συζητάει καν με τη νέα βρετανική κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών να προτείνει την προσωρινή ανταλλαγή των Γλυπτών με έργα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε αυτή την πρόταση γιατί δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση βρετανική κυριότητα, υποστηρίζοντας πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι προϊόν κλοπής.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.