Στον κόσμο μας: Πήρε κανείς χαμπάρι τι γίνεται αυτή την περίοδο στην Βραζιλία; 

Οι τέταρτες υψηλότερες θερμοκρασίες του πλανήτη σημειώθηκαν το 2018

Είναι... κόλαση

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα συμπεράσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από 13 ερευνητές της ομάδας World Weather Attribution, μεταξύ των οποίων επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Λιβύη βροχοπτώσεις 10 φορές ισχυρότερες από αυτές που εκδηλώνονται.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει και επηρεάζει τις χώρες του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, όλοι θυμούνται τι συνέβη στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ντάνιελ, όταν ολόκληρα χωριά όπως η Μεταμόρφωση, βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Ωστόσο, πέραν της έλλειψης υποδομών και κρατικής αρωγής, είναι πασιφανές πως τα καιρικά φαινόμενα… τρελάθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις, με βροχές να εκδηλώνονται στην Αθήνα τον Ιούνιο και την υγρασία στην πρωτεύουσα να παραπέμπει πλέον στα… Γιάννινα.

Η Βραζιλία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής είναι τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη Βραζιλία. Η χώρα είναι χωρισμένη καιρικά σε δύο, με τον βορρά να δοκιμάζεται από τον καύσωνα και τον νότο από τις πλημμύρες.

Το Σαββατοκύριακο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ο καύσωνας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με την αισθητή θερμοκρασία να αγγίζει τους 62,3 βαθμούς Κελσίου στην Γκαρατίμπα!

Στα δυτικά φτωχά προάστια όπου ζει το 40% των κατοίκων, πραγματική θερμοκρασία την Κυριακή ήταν 42°C αλλά η αισθητή σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη ακόμη και στο προάστιο του Βοτανικού Κήπου, με την πλούσια βλάστηση: ήταν 57,7!

Στον αντίποδα, στην νότια Βραζιλία εκδηλώνονται σφοδρές καταιγίδες που θα συνεχιστούν για όλη την εβδομάδα. Ορισμένες κοινότητες της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ήδη καταγράφουν όγκους βροχής ασυνήθιστου ύψους ενώ στην Ουρουγουαϊάνα οι δρόμοι πλημμύρισαν.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.