«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης το φωνάζει για τον κορωνοϊό και δεν ακούει κανείς

Φωνάζει, αλλά ποιος τον ακούει: Μεγάλη ανησυχία από τον καθηγητή Γουργουλιάνη...

Κατέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφορικά με την αντιμετώπιση προς την COVID-19.

Μειωμένοι είναι όλοι οι δείκτες του κορονοϊού και για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Πρακτικά, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια δεν διασωληνώθηκε κανείς την τελευταία εβδομάδα λόγω COVID-19.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό αναφέρει τα εξής:

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=143) παρουσίασε μείωση 54% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=313) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=771)

Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις (n=0). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 5 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 26. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 15.

Καταγράφηκαν 14 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 71-100 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=76).

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1,με πάνω από 85% των κρουσμάτων.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Γουργουλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, μίλησε για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλία Τηλεόραση.

Ο ίδιος κατέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφορικά με την αντιμετώπιση προς την COVID-19, δείχνοντας ουσιαστικά πως έχουμε μείνει πίσω.

Ενδεικτική είναι η δήλωσή του, πως σε όλο τον πλανήτη δεν κάνει καμία χώρα τεστ στις πλατείες, κάτι που στην Ελλάδα συνεχίζεται, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα και αφότου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει νοσήσει.

«Σε όλο τον κόσμο έχουν σταματήσει να κάνουν τεστ. Εδώ κάνουμε τεστ στις πλατείες. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα, νομίζω δεν υπάρχει… Συνεχίζουμε να συντηρούμε την ιδέα πως βρισκόμαστε στη σκιά του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζω να βλέπω ανθρώπους που οδηγούν μόνοι τους το αυτοκίνητό τους φορώντας μάσκα», σχολίασε χαμογελώντας ο κ. Γουργουλιάνης.

«Σε όλο τον κόσμο συζητάμε τι θα γίνει μετά. Το μετά έχει φτάσει και θα σας πω μία από τις συνέπειες. Την επιδημική γρίπη την περιμέναμε τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Φέτος, ξέρετε, η γρίπη ήρθε με μεγάλη ένταση στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα αυτός που φοράει μάσκα χωρίς λόγο στερεί τον εαυτό του από το να νοσήσει ελαφρά και να αποκτήσει ανοσία για τους ελαφρύς ιούς», συνέχισε.

«Θέλω να σας πω απλά πως έχουμε περάσει στην εποχή μετά τον COVID και αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το πνεύμα της φοβίας θα αγνοούμε όλα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα με τη φυματίωση που έχουμε ελαττώσει τους ελέγχους, για το τι θα γίνει με τον καρκίνο. Σκεφτείτε χιλιάδες χειρουργεία ακυρώθηκαν τον καιρό της πανδημίας», τόνισε.

Όπως είπε ο καθηγητής, «μερικές φορές πρέπει να κάνουμε σκληρή αυτοκριτική. Η ιστορία της Long Covid που το χρησιμοποίησαν για να εμβολιαστεί ο κόσμος ή που είπαν “Ελευθερία” την επιχείρηση για τα εμβόλια και τελικά δεν ήταν ελευθερία, ήταν στοργή και αγάπη. Αυτά που κάναμε στα αρχικά στάδια ήταν επιτυχημένα, δηλαδή κάναμε καραντίνα. Αλλά αυτό το πράγμα κοντεύουμε να το σύρουμε τέσσερα χρόνια!».

«Με συναδέλφους στο εξωτερικό που μιλάω για το τι θα γίνει, για τα χρόνια μετά την πανδημία, έχουν σταματήσει να ανακοινώνουν μολύνσεις και θανάτους. Και το πρώτο που θα κάνει κάποιους που θα τον εξετάσεις είναι να σου πει πως ότι έπαθε το έπαθε είτε από κορωνοϊό είτε από το εμβόλιο. Να βγούμε από αυτό υπάρχουν όλα τα άλλα και είναι σε μεγάλη ένταση», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.