Ας το παραδεχτούμε: Το ΠΑΣΟΚ «απέτυχε»…

Έτοιμος να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης

Και αυτό φάνηκε...

Οι τριγμοί και τα απόνερα από τις έντονες κομματικές διαρροές στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν επηρεάζουν μόνο την κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας πως υπάρχουν έντονες εσωκομματικές ανησυχίες και ισχυρή τάση προς την καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου ξεκίνησε συζητήσεις με στελέχη, κάνοντας μάλιστα και δύο συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε μία εξ’ αυτών μάλιστα κάλεσε και καθηγητές νομικής για να λύσει τις νομικές απορίες, όσων είχαν ενστάσεις, αντιρρήσεις, επιφυλάξεις.

Μεγάλες διαρροές

Ακόμα κι έτσι όμως, παρά την έντονη προεδρική δράση, ώστε να επιτευχθεί κομματική συσπείρωση το 1/3 των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είτε καταψήφισε το νομοσχέδιο είτε απείχε από την διαδικασία.

Η μεγαλύτερη ενόχληση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπάρχει για την στάση του Αντιπροέδρου της Βουλής (και βουλευτή Αρκαδίας) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και της βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, που είναι συνάμα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Δύο στελέχη με θεσμικό ρόλο επέλεξαν την αποχή και η στάση τους, η απουσία τους από την Ολομέλεια, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τον ρόλο τους από εδώ και μετά.

Μάλιστα κάποια «πηγαδάκια» στην Βουλή μιλούσαν για άμεση αντικατάσταση της κυρίας Λιακούλη, αφού υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της από την κεφαλή του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί μη συμβατή πλέον την συνέχιση της θητείας στον ρόλο της στην Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


Χαμένη ευκαιρία

Την αποχή επέλεξαν  ο Μανώλης Χνάρης, η Κατερίνα Καζάνη, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, η Χριστίνα Σταρακα, ο Απόστολος Πάνας, ο Τάσος Νικολαΐδης, αλλά και ο Μπαράκ Μπουρχάν από την Ξάνθη, με τον τελευταίο να επικαλείται θρησκευτικούς λόγους, κάτι που όμως δημιουργεί ερωτηματικά αφού ο βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ παρότι κι εκείνος είναι μουσουλμάνος ψήφισε τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η γεύση που έχει μείνει είναι πως το ΠΑΣΟΚ βγήκε πληγωμένο από την όλη διαδικασία. Απέτυχε να πείσει το σύνολο των βουλευτών της για την αναγκαιότητα της ψήφισης του νομοσχεδίου και δεν κατάφερε να επωφεληθεί στα μάτια της κοινής γνώμης από τις έντονες διαρροές που είχε το κυβερνών κόμμα, αφού αναλογικά είχε περισσότερα «Όχι» από την Νέα Δημοκρατία.

Μία χαμένη ευκαιρία για να πείσει για την… διαφορετικότητα του, σε μία διαδικασία που τελικά γέννησε περισσότερα προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ από όσα έλυσε…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.