Η κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα
Η Ρωσία εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων μηνών στην ουκρανική επικράτεια με ομοβροντία πληγμάτων με πυραύλους. Τα χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν 60.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 110 πυραύλους, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν. Από τις επιθέσεις επλήγη μεταξύ άλλων μαιευτήριο στην πόλη Ντνίπρο και κτήρια στο Κίεβο, στην πόλη Λβιβ, στην Οδησσό, αλλά και στο Χάρκοβο.
Τι έκαναν οι ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μετατοπίζουν αθόρυβα την εστίασή τους από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με το Politico, ουσιαστικά οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα πίσω, μιλώντας πλέον για διαπραγμάτευση η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προβλέπει και παραχώρηση εδαφών στη Μόσχα. Οι Αμερικάνοι ακολούθησαν τη συνήθη πρακτική τους, του… Πόντιου Πιλάτου.
Άξιο αναφοράς είναι πως ο Τζο Μπάιντεν μεταπήδησε από το να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», στο να λέει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν υποστήριξη «όσο μπορούμε» και υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει κερδίσει ήδη «μια τεράστια νίκη. Ο Πούτιν απέτυχε».
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μεταφράζεται σε: Ετοιμαστείτε να δηλώσετε μια μερική νίκη και να βρείτε έναν τρόπο τουλάχιστον για μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα, κάτι που θα άφηνε την Ουκρανία μερικώς διαιρεμένη.