Τα ντοκουμέντα: Τα 2 στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

Τα ντοκουμέντα: Τα 2 στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα

«Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος»

Η διακεκριμένη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, εμφανίζεται βέβαιη πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος αυτός που είναι θαμμένος στη Βεργίνα και όχι ο Φίλιππος ο Β΄, όπως πιστεύεται.

Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη εξήγησε πως στην Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κ. Αρβελέρ.

Μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ3, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και διακεκριμένη αρχαιολόγος ανέφερε ότι ο νεκρός που έχει βρεθεί στον τάφο στην Βεργίνα είναι γύρω στα 45 ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε πριν τα 33 του.

Η αρχαιολόγος που έχει υπάρξει και μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου δήλωσε πως «στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες. Δεδομένα και στοιχεία. Στην αρχαιολογική επιστήμη αυτά είναι υπαρκτά, ενώ υπάρχουν και οι ερμηνείες των στοιχείων. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία, όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ελληνίδας βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος είναι του Αλέξανδρου και όχι του Φίλιππου, η κα Κοτταρίδη τόνισε: «Δεν θα μπω στη συζήτηση με την κυρία Αρβελέρ, ο καθένας έχει το βάρος της γνώμης του. Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στον θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. Τα οστά είναι εκεί, τα ξέρουμε από το 1977, έχουν μελετηθεί πάρα πολλές φορές από ανθρωπολόγους. Αυτό που μπορείς με ευκολία να προσδιορίσεις από τη μελέτη των οστών, είναι η ηλικία και το φύλο του νεκρού. Ο συγκεκριμένος νεκρός διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του και είναι γύρω στα 45, κάπου μεταξύ 43-47».

«Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος»

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και, όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια.

«Αποκλείεται σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Μιλάμε για 15 χρόνια διαφορά, αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος, που πέθανε πριν κλείσει τα 33 χρόνια του. Πολύ θα χαιρόμασταν να τον είχαμε, τα οστά του, έχουμε όμως τη μνήμη του ζωντανή, καθώς και τις δύο παλαιότερες απεικονίσεις του σωζόμενες, τις μόνες που είμαστε βέβαιοι ότι τις έχει δει ο ίδιος. Το πολύ μικρό, μήκους 2,5 εκατοστών κεφαλάκι από τη ζωοφόρο κυνηγιού και την εικόνα του από την τοιχογραφία», κατέληξε η κυρία Κοτταρίδη.

Στην ερώτηση για το πώς αποδεικνύεται ότι στον τάφο βρίσκεται ο Φίλιππος Β’, η Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι «αποδεικνύεται ότι είναι ο Φίλιππος μέσα από μια σειρά συνδυαστικής ερμηνείας γεγονότων. Είναι σίγουρα βασιλιάς και όταν το έλεγε αυτό ο Ανδρόνικος δεν είχε τόσα στοιχεία όσα έχουμε σήμερα. Απ’ όταν πέθανε ο δάσκαλος, σκάψαμε άλλους 2.000 τάφους στις Αιγές. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την αρχική υπόθεση, ότι δηλαδή ο νεκρός κάηκε εκεί δίπλα, έχουμε τα κατάλοιπα της πυράς, έχουμε το χρυσό στεφάνι που άρχισε να λιώνει και βρέθηκαν μερικά βελανίδια στην πυρά».

«Μπήκαν τα κόκαλά του στο κουτί το χρυσό, το χρυσό κουτί στο μαρμάρινο και έκλεισε ο τάφος. Έτσι, αποκλείεται ο νεκρός να είναι ο Φίλιππος ο Αριδαίος, που εκτελέστηκε από την Ολυμπιάδα και ανακομίστηκε αργότερα ως οστά, όχι ως σώμα, που κάηκε από τον Κάσσανδρο στις Αιγές. Ήταν και αυτός κοντά στα 40. Ο αρχαιολόγος δεν είναι όπως ο ιστορικός. Ο ιστορικός κάνει θεωρίες. Ο αρχαιολόγος μπορεί και αυτός να κάνει θεωρίες, αλλά τα πράγματα μπορεί να σε ρεζιλέψουν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι ο Φίλιππος Β’. Υπήρξαν αντιδράσεις διάφορες, καθαρά επιστημονικές, με άλλους αρχαιολόγους, που έλεγαν ότι είναι ο Αριδαίος και άλλες που ήταν υποκινούμενες στην πραγματικότητα, γιατί εκείνο τον καιρό είχαμε και το θέμα του Μακεδονικού. Ήταν μια συνειδητή μεγάλη προσπάθεια από ξένα κέντρα να αποκόψουν τους Μακεδόνες από τον ελληνικό κορμό και να τεκμηριωθούν νεογενή μορφώματα» κατέληξε η Αγγελική Κοτταρίδη.

Τα δύο στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος

Ουσιαστικά, οι πάρα πολλές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως ο νεκρός της Βεργίνας δεν ήταν στην ηλικία που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η πυρά έγινε σε κοντινή απόσταση από τον τάφο δείχνει πως δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος που πέθανε στη Βαβυλώνα και η τελευταία γνωστή τοποθεσία που βρισκόταν η σορός ήταν η Αλεξάνδρεια.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.