Κινδυνεύει η Αγία Σοφία – Γιατί ο σεισμός που έγινε στην Κωνσταντινούπολη κάνει τους σεισμολόγους να… τρέμουν 

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Το επικίνδυνο ρήγμα της Ανατολίας

Την ανησυχία του εξέφρασε, εκ νέου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με το ρήγμα της Ανατολίας, μετά και τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία και ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως «ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, όχι για την Ελλάδα». Παρότι, όπως είπε, ο χθεσινός σεισμός δεν ήταν πολύ μεγάλος και υπήρξαν λίγες υλικές ζημιές, έγινε αισθητός και σε περιοχές «που είχαν πάθει σοβαρές καταστροφές το 1999».

«Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ, ένα από τα πιο μεγάλα ρήματα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα» συμπλήρωσε ο ίδιος και εξήγησε πως έχουν μεν ενεργοποιηθεί «τα επί μέρους ρήγματα της Ανατολίας, αλλά δεν έχει σπάσει το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης».

Το συγκεκριμένο, έχει να ενεργοποιηθεί 120 χρόνια, παρά και τις σχετικές εκτιμήσεις των ειδικών που πίστευαν ότι θα δώσει κάποιον σεισμό μέχρι το 2020.

«Αλλά, όσο δεν ενεργοποιείται σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Αυτός είναι ο φόβος» είπε.

Mπορεί να δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ – Κίνδυνος για την Αγία Σοφία

Ξεκαθάρισε πως ο μέγιστος σεισμός που μπορεί να δώσει είναι τα 7,2 Ρίχτερ, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην κατάρρευση περίπου 100.000 κτιρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λέκκας παραδέχθηκε πως «υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία. Γιατί είναι μνημείο συμβολικό, που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους, στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια, έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, (…) όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών».

Σημείωσε πως το μνημείο δεν είναι πλέον «στην καλύτερη κατάσταση» και έφερε ως παράδειγμα τα βίντεο που δείχνουν να αποσπούνται κομμάτια της οροφής, ενώ συμπλήρωσε πως και ο «μεγάλος αριθμός επηρεάζει τη στατική του επάρκεια».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως ακόμα και σε περίπτωση μεγάλου σεισμού δεν θα καταρρεύσει, αλλά κινδυνεύουν ο τρούλος και τα μεγάλα τόξα του ναού.

Δήλωσε πως το ρήμα της Ανατολίας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να «χτυπήσει» σύντομα ή ακόμα και σε 10 χρόνια, αλλά έτσι τα μεγέθη του σεισμού μεγαλώνουν.

Καταλήγοντας ανέφερε πως ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής αποτελείται από παλιές κατασκευές και μνημεία, αλλά υπάρχουν και νέα κτίσματα που είναι εξαιρετικά αντισεισμικά.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.