«Σε όλους μας λείπει»: Το θερμό σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τον πρώην υπουργό που λείπει πιο πολύ απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ

Χοντραίνει η κόντρα Ακρίτα-Σεφερλή: «Ο γιος σας δεν ταράζεται με αυτά που γράφετε εσείς;»

Τι έγραψε

«Kανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη ενώ το εσωκομματικό θερμόμετρο έχει φτάσει στο… κόκκινο.

Η «Ομπρέλα» αποχώρησε από το κόμμα που έχασε και δύο βουλευτές, ενώ η ομάδα Αχτσιόγλου συνεδριάζει συνεχώς για να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Όλα δείχνουν πως οι 6+6 θα αποχωρήσουν από το κόμμα τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν… κάκιστα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Prorata η ΝΔ φάνηκε να κρατά τις δυνάμεις της, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πέφτει στην τρίτη θέση, αλλά είναι και ισόπαλος με το ΚΚΕ, δείχνοντας έτσι πως «φλερτάρει» ακόμη και με την τέταρτη. Αναλυτικά:

  • ΝΔ: 34%
  • ΠΑΣΟΚ: 12%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
  • ΚΚΕ: 10,5%
  • Ελληνική Λύση: 4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
  • Σπαρτιάτες: 2,5%
  • Νίκη: 2,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να… βουλιάζει, υπάρχουν βουλευτές όπως η Έλενα Ακρίτα παίρνουν συχνά θέση για τα δεδομένα μέσω διαδικτύου. Μετά το…. σφάξιμο στον Νάσο Ηλιόπουλο για τον «βούρκο», η κ. Ακρίτα αναφέρθηκε σε πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε, της λείπει. Ο λόγος για τον Νίκο Κοτζιά, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και επί της θητείας του έγινε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Ακρίτα δημοσίευσε φωτογραφία του και ομιλία του για τον πατριωτισμό.

«Σε όλους μας λείπει»: Το θερμό σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τον πρώην υπουργό που λείπει πιο πολύ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα:

Κείμενο – διακήρυξη του Νίκου Κοτζιά και των συνεργαζόμενων οργανώσεων «ΠΡΑΤΤΩ» και «Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση» Νίκος Κοτζιάς

Κοινή ανακοίνωση με θέμα τον Πατριωτισμό, τι είναι, γιατί είναι αναγκαία η πατριωτική αριστερά. Ιστορικά διδάγματα και οι απαιτήσεις του παρόντος για την αναγένηση της χώρας. Δημοσιεύθηκε: 20/11/2023. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

Πατριωτισμός και πατριωτικά καθήκοντα στην πορεία δημιουργίας πατριωτικού-δημοκρατικού πολιτικού φορέα.

Ο πατριωτισμός και τα πατριωτικά μας καθήκοντα στην πορεία δημιουργίας ενός πατριωτικού-δημοκρατικού πολιτικού φορέα
Η αριστερά από την μέρα γέννησής της, συνδυάζει την πάλη για τον εκδημοκρατισμό με τα δίκαια της πατρίδας. Εκπροσωπεί τον δημοκρατικό πατριωτισμό της ελληνικής κοινωνίας ως κοινότητας αξιοπρεπών και ελεύθερων πολιτών. Είναι φορέας του πατριωτισμού ως έκφραση της ενεργούς αγάπης, της φροντίδας και της προστασίας της πατρίδας και των συμφερόντων του λαού μας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κίνδυνοι για την χώρα αυξάνουν εξαιτίας της υποχωρητικότητας της Κυβέρνησης της ΝΔ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Είναι άμεση ανάγκη, η πατριωτική αριστερά στην οποία ανήκουν οι οργανώσεις μας, να στηρίξει τον δημοκρατικό πατριωτισμό και να οδηγήσουν στην ήττα τόσο τον σοβινισμό της ακροδεξιάς, όσο και την υποχωρητικότητα της ΝΔ καθώς και τον εθνομηδενισμό.

Πατρίδα για την αριστερά, είναι οι πόνοι και οι καημοί των ανθρώπων της, οι κατακτήσεις και οι δημιουργίες τους. Είναι όσα αυτοί δημιουργούν στο πέρασμα του χρόνου: κτήρια, μνημεία, περιβάλλον, γραπτός λόγος, ήθη, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, κοινωνική συμπεριφορά, όλα όσα απαρτίζουν θετικά το όνομα «Ελλάδα και Έλληνες». Είναι, επίσης, η εδαφική της έκταση η εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ασφάλειά της, η ισχυροποίηση της διεθνούς της παρουσίας, η ανάπτυξη της οικονομίας της, ο πολιτισμός της.

Η αριστερά μεγαλούργησε όταν συνδύαζε την μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη με την ανεξαρτησία της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα. Η ιστορία επιβεβαιώνει, ότι η κυριαρχία της ανεξάρτητης Ελλάδας συμβάδισε με την λαϊκή κυριαρχία.

Οι δημοκρατικοί πατριωτικοί αγώνες του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα, αποτελούν κληρονομιά και πηγή αισθημάτων, περηφάνιας και διδαχής, αποτελούν το δικό μας δημοκρατικό πατριωτικό αφήγημα, το οποίο εμπλουτίζει την ταυτότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, το συναίσθημα ότι αξίζει τον κόπο να αγωνίζονται.

Πατριωτισμός είναι η προώθηση της στρατηγικής για την διεθνή αναβάθμιση της χώρας που θα υπηρετεί την καλυτέρευση των διεθνών όρων ύπαρξης και παρουσίας της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της διπλωματίας.
Πατριωτισμός σημαίνει να σκέφτεσαι μακρόχρονα το συμφέρον της χώρας και του εργαζόμενου λαού της και της νεολαίας. Να παίρνεις πρωτοβουλίες για την Ειρήνη, όπως ήταν η πρωτοβουλία των έξι στη δεκαετία του 1980. Να αποτρέπεις τα προκλητικά τουρκικά σχέδια με αποφασιστικότητα, όπως έγινε με το «Πίρι Ρέις» το 1987. Να διαπραγματεύεσαι αποφασιστικά όπως στο Κραν Μοντανά το 2017. Να διαπραγματεύεσαι σκληρά, αλλά και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να βοηθήσεις την χώρα, όπως έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018.

Οι οργανώσεις μας, απαιτούν τον σεβασμό της χώρα μας, της ιστορίας και των ιδιαιτεροτήτων της. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραδοθεί οτιδήποτε ανήκει στον λαό και στη χώρα.

Σεβόμαστε από πλευράς μας τον πολιτισμό και την κληρονομιά, τα αισθήματα κάθε άλλου λαού, αλλά δεν επιτρέπουμε την προβολή σοβινιστικών και ακραίων εθνικιστικών στόχων τρίτων κρατών πάνω στα δίκαια και την κυριαρχία μας.

Για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ο πατριωτισμός συνδέεται και διασταυρώνεται με τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν και κατακτιόνται εντός του χώρου του ελληνικού εθνικού κράτους. Με τον εμπλουτισμό των εθνικών συμφερόντων και την υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών.

Ο πατριωτισμός εκφράζει την ενεργή και απέραντη αγάπη, φροντίδα και προστασία της πατρίδας, στην υλική και στην πνευματική δημιουργία της. Δεν είναι στατικός και αποστειρωμένος, αλλά, αντίθετα, παρακολουθεί την εξέλιξη της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της.
Πατριωτισμός για την αριστερά είναι η επεξεργασία και υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας εντός ενός σύνθετου διεθνούς περιβάλλοντος. Η αντίσταση στις πιέσεις των ισχυρών. Παλεύει για τα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας. Συμφέροντα που δεν υπάρχουν μακριά από αγώνες, διαμάχες, αναζητήσεις επιρροές. Είναι πραγματικά συμφέροντα και αξίες για τα οποία ο ελληνικός λαός έκανε αμέτρητες θυσίες. Με βάση αυτές τις αρχές συμμετέχει και συναποφασίζει σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Ο δημοκρατικός πατριωτισμός έχει ως στοιχείο του την υπεράσπιση των δημοκρατικών επιταγών του συντάγματος, των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας. Μάχεται ενάντια στους υπονομευτές της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Πατριωτισμός για την αριστερά είναι η υπεράσπιση και η διεύρυνση του φυσικού και κοινωνικού πλούτου της χώρας.

Η με δημοκρατικό τρόπο αποτροπή της καταστροφής του καθώς και της άνισης διανομής του. Είναι η δίκαιη και δημιουργική σχέση με την φύση που «ανήκει» στην Πατρίδα και τον λαό της, η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Η προάσπιση του ζωικού και του φυτικού πλούτου σε βουνά, κάμπους και θάλασσες.

Ως αριστερές πατριωτικές δυνάμεις, υποστηρίζουμε την άμεση αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με την λήψη γενναίων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων.

Ο Λαός μας, πάντα επεδίωκε να επηρεάσει στο βαθμό του δυνατού το διεθνές γίγνεσθαι και να οργανώνει την διεθνή αλληλεγγύη με κάθε μαχόμενο λαό, με κάθε αγωνιζόμενη για τα δίκαιά της κοινωνική ή φυλετική μειονότητα και κοινότητα. Ο πατριωτισμός συνδυάζεται με τον διεθνισμό και δεν αντιπαρατίθεται σε αυτόν. Κάθε άλλο.

Η πατριωτική αριστερά παλεύει για την ενεργητική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικεί και να εφαρμόζει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Ποτέ δεν το αντιλήφθηκε περιοριστικά ως μέσο αποτροπής και μόνο.

Ο δημοκρατικός πατριωτισμός επεδίωκε να συνθέσει τις πιο διαφορετικές αντιλήψεις του λαϊκού στοιχείου σε μια προοδευτική ριζοσπαστική κοινωνική πλειοψηφία. Πάντα σεβάστηκε και ουδέποτε περιφρόνησε το θρησκευτικό αίσθημα, τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα και τον κοινό νου. Ήταν πάντα ασυμβίβαστος ενάντια σε κάθε προσπάθεια των ολιγαρχών να διατηρήσουν τα άδικα προνόμιά τους και να βουλιάξουν την χώρα.

Εμείς οργανωμένα καταπολεμούμε τον ακραίο εθνικισμό. Δεν εγκαταλείπουμε τα πατριωτικά ζητήματα στην δεξιά της εθνικοφροσύνης που όποτε μπόρεσε συνεργάστηκε με τον ξένο κατακτητή. Πολύ λιγότερο θεωρούμε ότι στον διεθνισμό, συμπεριλαμβάνεται η υιοθέτηση του εθνικισμού μεγάλων δυνάμεων ή επιθετικών γειτόνων.

Αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική διακρίσεων σε βάρος των αδύναμων και της διαφορετικότητας. Θεωρούμε ότι όλοι χρειάζονται για την αναγέννηση της χώρας. Αντίθετα, διαβρώνουν τον πατριωτισμό, την αυτοπεποίθηση του έθνους και του λαού, οι κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις, η απελπισία των νέων για το μέλλον τους.

Ο δημοκρατικός πατριωτισμός, είναι η δημιουργική υπεράσπιση και ανάπτυξη της κληρονομιάς της χώρας, των αγώνων του λαού, της ίδιας της λαϊκότητας και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός και η μόρφωση ήταν πάντα όπλο ειρήνης στα χέρια του λαού και μοχλός δικαιότητας, κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ένας πατριωτισμός που δένεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας.

Συμβάλλει για την ειρήνη και την ευμάρεια στον κόσμο.

Ο πατριωτισμός, βασίζεται στην ισχυρή και δίκαιη κοινωνία, δηλαδή, σε μια κοινωνία που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες προς όφελος των αδύναμων, θα έχει αξιόπιστους θεσμούς, θα διασφαλίζει το μέλλον στις νέες γενιές και θα αφομοιώνει δημιουργικά όσους έχουν καταφύγει στη χώρα.

Θα ενισχύει δημοκρατικά την εκπαίδευση, την έρευνα και τον πολιτισμό ως εργαλεία κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ως βάση ενός νέου, δημοκρατικού οράματος για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, με σκοπό την προώθηση ενός δημιουργικού νέου παραγωγικού μοντέλου και μιας ανθρωποκεντρικής οργάνωσης της κοινωνίας σε μια κοινωνικά δίκαιη και εκδημοκρατισμένη ΕΕ.

Με στόχο να δυναμώνει ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα ως χώρα γέφυρα με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρα διαμεσολαβητής σε διεθνείς και περιφερειακές διαφορές, οργάνωσης διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με πρωτοβουλίες ειρήνης, συνεργασίας και συλλογικής ασφάλειας. Ως χώρας των πανανθρώπινων αξιών: δημοκρατία, θρησκευτικός πλουραλισμός, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Μια Ελλάδα που θα συμμετέχει, ταυτόχρονα, ενεργά, με προτάσεις, θέσεις και πρωτοβουλίες σε διεθνείς οργανισμούς και άλλους σχηματισμούς, ως ισότιμο μέλος με κύρος και σοβαρότητα, και όχι ως παθητικός παρατηρητής, αποδέκτης και διεκπεραιωτής εντολών.

Η πατριωτική αριστερά είναι ο πολιτικός χώρος που κατ΄ εξοχήν αποδέχεται, στηρίζει και υιοθετεί, νέες ιδέες και κινήματα. Για αυτό οφείλει να ερευνά, να αναλύει εμπεριστατωμένα και να αξιολογεί τον κάθε νεωτερισμό, πραγματικό ή μη, με πυξίδα του τι είναι ωφέλιμο για την πατρίδα και το συμφέρον της. Αντιτίθεται στην γραμμή της αυτόματης αποδοχής κάθε επιλογής των ισχυρών του διεθνούς συστήματος ή της αποδοχής παραχωρήσεων και μάλιστα πριν διαβούμε καν το κατώφλι των διαπραγματεύσεων.

Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για τη πατρίδα, όχι το εθνικιστικό μίσος για τους άλλους. Είναι ο αγώνας και η αγωνία για την πορεία της πατρίδας όχι η επιβολή σε άλλους λαούς και χώρες, ούτε η διεκδίκηση υπεροχής έναντι άλλων πολιτισμών. Ο πατριωτισμός συνδέεται άρρηκτα με την αυτοπεποίθηση ενός λαού, η οποία δεν δημιουργείται με την απομόνωση και τη μυωπική άρνηση των πραγματικών διεθνών αλλαγών. Ούτε δημιουργείται με τον επαρχιώτικο μιμητισμό διεθνών θεωρήσεων και τρόπων σκέψης. Δεν αποτελεί πατριωτική πράξη ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Το κύριο για τον δημοκρατικό πατριωτισμό είναι να συμβάλλει στο να σταθεί όρθια η χώρα. Να δώσει προοπτικές στην νέα γενιά που αναζητά καθαρά «χνάρια» από το σήμερα για να τα βαδίσει στο αύριο. Να σταματήσει την κατηφόρα και την πορεία παρακμής, το σάπισμα της χώρας εξαιτίας των πολιτικών που προωθεί η διαπλοκή και η ελληνική ολιγαρχία, οι κυνικοί πολιτικοί της.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική βαθιάς δημοκρατικής-πατριωτικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς, σπάζοντας κατεστημένες δομές. Αυτό θα αποτελέσει μια πράξη υψίστης πατριωτικής σημασίας. Επιδίωξη μας είναι η Αναγέννηση της χώρας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.