Νεκροί από ηλεκτροπληξία: Το λάθος με τον θερμοσίφωνα που οδηγεί στο θάνατο 35 άτομα το χρόνο 

Νεκροί από ηλεκτροπληξία: Το λάθος με τον θερμοσίφωνα που οδηγεί στο θάνατο 35 άτομα το χρόνο 

Τι πρέπει να ξέρετε

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ο θάνατος 24χρονης στο μπάνιο του διαμερίσματός της στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής, που διενεργήθηκε το πρωί της Παρασκευής (27/10) στη σορό της γυναίκας, έδειξαν «εικόνα εξόδου ηλεκτρικού ρεύματος στο πόδι της».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση σχετικά με τα αποτελέσματα και, για τον λόγο αυτό, θα γίνουν ιστολογικές εξετάσεις για να διακριβωθεί η ακριβής αιτία σχετικά με τη νεαρή κοπέλα, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη.

Ο σύντροφος της 24χρονης μίλησε στο MEGA, από το σημείο, όπου πιθανολογείται ότι άφησε την τελευταία της πνοή. Ο ίδιος, τονίζει ότι έλειπε από το σπίτι, καθώς ήταν έξω για ψώνια και περιγράφει την εικόνα που αντίκρισε.

«Μπήκα μέσα και βλέπω τον γάτο στον καναπέ. Γλειφόταν φοβισμένο», είπε ο σύντροφος της 24χρονης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το μυαλό του δεν πήγαινε στο κακό» είπε.

«“Ειρήνη, τι έγινε; Ακόμα μπάνιο κάνεις;”, είπα. Ανοίγω την πόρτα και την βλέπω στη γωνία κίτρινη, τα χείλη της ήταν μπλε», δήλωσε ο σύντροφος της άτυχης κοπέλας.


Το λάθος με τον θερμοσίφωνα

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 30 με 35 άτομα χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία. Ο Έλληνας, όπως αποδεικνύεται, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το ηλεκτρικό ρεύμα και το αποτέλεσμα είναι «κενά ασφαλείας» και θάνατοι από ηλεκτροπληξίες.

Το λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι να κάνουν μπάνιο με αναμμένο τον θερμοσίφωνα. Μάλιστα, αν δεν λειτουργήσει η ασφάλεια του πίνακα, τότε μπορεί να σκοτωθούν. Οπότε είναι επιβεβλημένο πως ο θερμοσίφωνας πρέπει να σβήνει πριν κάποιος κάνει μπάνιο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων νομού Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Κουντουργιάννης, αναφέρθηκε σε ένα λάθος που συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη, που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεωτικός.

Ουσιαστικά είναι το ρελέ όπως είναι γνωστό, που η τοποθέτησή του είναι επιβεβλημένη για παλιές και νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με νόμο από το 2006! Μάλιστα, χωρίς ρελέ ένα σπίτι δεν μπορεί να πάρει ενεργειακό πιστοποιητικό και στη συνέχεια να ενοικιαστεί νόμιμα.

Το ρελέ είναι επιβεβλημένο να βρίσκεται σε όλες τις εγκαταστάσεις. Όσο για την αδικοχαμένη 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον σύντροφό της, το σπίτι δεν είχε ρελέ και αυτό είχε ως συνέπεια να κεραυνοβοληθεί ενώ έκανε μπάνιο με αναμμένο τον θερμοσίφωνα.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.