Τι σημαίνει στην πράξη ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Τι σημαίνει στην πράξη ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Κυρώσεις εφαρμόζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε βάρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ουρσουλα φον ντερ Λάινεν, οι κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με το κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα παγώνουν όλοι οι πόροι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή διαδικασία με στόχο να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου.

Απομένει, η εξειδίκευση του μέτρου, που πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε αδιανόητο, αυτό του αποκλεισμού ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, το Swift.

Mέτρο που θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ρωσία καθώς εκτιμάται ότι η οικονομική της δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 3% – 4% αλλά παράλληλα, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά συνέπεια στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη ότι η διαταραχή στο σύστημα πληρωμών θα αποτυπωθεί στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά και των σιτηρών, αύξηση του πληθωρισμού και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το πόσο ισχυρό θα είναι το σοκ θα φανεί άμεσα όμως σε κάθε περίπτωση, τόσο η ΕΚΤ – που συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου – όσο και η FED θα πρέπει θα απλώσουν δίχτυ ασφαλείας ώστε να μετριάσουν τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.