Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπαίνουν στο νέο κόμμα απέναντι απ’ τον Κασσελάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπαίνουν στο νέο κόμμα απέναντι απ’ τον Κασσελάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η νίκη της ΝΔ με πάνω από 40% στις εθνικές κάλπες του Μαΐου και το μόλις 20% που συγκέντρωσε το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν δύο αλληλένδετα δεδομένα για την επόμενη μέρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή: Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψήφιση νόμων και την άσκηση εξουσίας, και παράλληλα την απουσία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως τονίζει ευθέως το στενό του περιβάλλον (για παράδειγμα ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας), δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Ο άνθρωπος που οδήγησε το κόμμα από μονοψήφια ποσοστά, στην κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή του και αποτέλεσε παρελθόν από την προεδρία.

Οι τάσεις που αντιπολιτεύονταν το προεδρικό μπλοκ, η «Ομπρέλα», πρώην υπουργοί, κορυφαία στελέχη και μέλη της παλιάς «φρουράς» άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά στο «παιχνίδι» για την επόμενη μέρα. Μια «επόμενη μέρα» που θα καθορίζονταν από τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 24 του ίδιου μήνα (β’ γύρος).

Με τη στήριξη του Παύλου Πολάκη και του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να ανατρέψει τα δεδομένα και να αναλάβει την προεδρία.

Ένας μήνας ήταν αρκετός για να επιβεβαιωθούν οι θερινές ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ και να έρθουν οι πρώτες διαγραφές. Το χορό των διαγραφών άνοιξε πρώτος ο Στέφανος Τζουμάκας.  Την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου, είδαν ιστορικά στελέχη: ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης καθώς, σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, «εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα».


Επίσης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου γνωστοποίησε, με επιστολή του στον πρόεδρο, ότι ανεξαρτητοποιείται από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο κόμμα

Της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ηγείται η «Ομπρέλα» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η αποχώρησή της από το κόμμα αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, θα υπάρχει η δημιουργία ενός Φόρουμ με εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς. Το Φόρουμ αυτό θα αποτελεί προφανώς το πρόπλασμα του νέου κόμματος που μελλοντικά – και σε κάθε περίπτωση πριν τις ευρωεκλογές- θα συγκροτηθεί.

Στελέχη που δεν εντάσσονται στην πλειοψηφία ή τη μειοψηφία, όπως πχ ο Διονύσης Τεμπονέρας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Προοπτικά πολύ δύσκολα θα ενσωματωθούν στην πλειοψηφία, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα ακολουθήσουν τη μειοψηφία. Όσο για τα άτομα που θα ακολουθήσουν το κόμμα που θα δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, είναι ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, η Αννέτα Καββαδία και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.