Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό για την τιμή του λαδιού…

Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό για την τιμή του λαδιού…

Υγρός «χρυσός»

Η τιμή του ελαιολάδου, του βασικότερου στοιχείου της μεσογειακής διατροφής και της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ να βάλουν αντικλεπτικά στα μπουκάλια.

Την ώρα, όμως, που η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς, η αγορά καταγράφει ελλείψεις. Σαν αποτέλεσμα, κάποιες αλυσίδες χονδρικής άρχισαν να βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που θα μπορούν να αγοράσουν οι επαγγελματίες.

Ελαιόλαδο: Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό για την τιμή…

Το ελαιόλαδο τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και εκτιμάται ότι η τιμή ενός τενεκέ θα ξεπεράσει τα 170 ευρώ και φτάνει τα 200 ευρώ!

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνα Χιλετζάκης, ο παραδοσιακός τενεκές λάδι πωλείται φέτος από 170 έως και 200 ευρώ.

Την ίδια ώρα, κάποιες αλυσίδες χονδρικής άρχισαν να βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που θα μπορούν να αγοράσουν οι επαγγελματίες.

«Όχι» στο πλαφόν

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε δηλώσει: «το λάδι όπου παράγεται στον κόσμο έχει 8-9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν και λέγαμε ‘’3 ευρώ στον παραγωγό;”. Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, θα ήταν καταστροφικό γιατί ο καταναλωτής θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο. Εμείς πάμε σε αυτόν που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσα έβαζε το 2021. Ότι δεν θα κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα θα τα ανακοινώσουμε».


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.