Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν «φρένο» στη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Νέο διακομματικό μήνυμα της αμερικανικής Βουλής στην Τουρκία για τους S-400

Τα σχέδια των Αμερικάνων

Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην επόμενη φάση της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Τελ Αβίβ, ωστόσο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ζυγίζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα.


Άλλωστε οι Αμερικανοί διπλωμάτες γνωρίζουν καλά ότι σε ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής, η εμπλοκή των ΗΠΑ θα είναι αναπόφευκτη, όπως άλλωστε και η επέμβαση τρίτων χωρών, όπως το Ιράν. Δεν αποτελεί μυστικό ότι εκφράζονται πλέον ανοιχτά οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης.

Πιέσεις των ΗΠΑ στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς και την παροχή βοήθειας στην περιοχή, επικαλείται το CNN.

«Η κυβέρνηση πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων και της ανάγκης να φτάσουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις», τονίζεται στο CNN.

Να σημειωθεί ότι όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο αν ενθαρρύνει το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Παράλληλα, το Κατάρ, που ενεργεί ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο Όστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι μην το κάνετε. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.