Κρατήστε την ημερομηνία: Η μέρα που θα κρίνει τα πάντα στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Χωρίς τη «βοήθειά» του δε θα γινόταν η επίθεση: Αυτός κρύβεται πίσω από την Χαμάς και τον πόλεμο με το Ισραήλ

Η κρίσιμη ημερομηνία

Με την εισβολή στη Γάζα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι προ των πυλών, το κύριο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο βόρειο μέτωπο της σύγκρουσης.

Μπορεί οι σχέσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία να είναι εξομαλυμενες, όμως ο Λίβανος με τη Χεζμπολάχ να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας και η Συρία που συχνά – πυκνά δέχεται πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ, είναι σίγουρο πως δεν διαπνέονται από φιλικά αισθήματα προς το Τελ Αβίβ.

Με τη Χεζμπολάχ, μάλιστα, να έχει ένα ανεπτυγμένο οπλοστάσιο, εκπαιδευμένα και ετοιμοπόλεμα μέλη και με την άνευ όρων υποστήριξη του Ιράν και της Συρίας, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο συριακός στρατός έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία πλέον από ο,τι ο ισραηλινος στρατός, καθώς κατατρόπωσε τους τζιχαντιστές του ISIS με περιορισμένη σχετικά βοήθεια…

Καταστροφή…

Οι ειδικοί στη Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι η σύγκρουση πρόκειται να εισέλθει σε μια πιο καταστροφική φάση, σημειώνοντας ότι η έκβαση του πολέμου είναι αβέβαιη. Παράλληλα, κυριαρχεί μεγάλη απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε μια βραχυπρόθεσμη αποκλιμάκωση της βίας. Το σίγουρο είναι πάντως πως οι άμαχοι θα κληθούν να πληρώσουν το πιο βαρύ τίμημα.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει μια εκστρατεία εδάφους, αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ πήρε χρόνο για να ανασυνταχθεί και να κινητοποιήσει τους εφέδρους του και τώρα είναι έτοιμο στα σύνορα με τον Λίβανο, κυρίως για να περιορίσει τις επιθέσεις, και με τη Γάζα, όπου είναι έτοιμο να επιτεθεί», ανέφερε στο CNBC ο Yossi Mekelberg, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό των ευρύτερων κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και προειδοποιούν ότι μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση που θα περιλαμβάνει τους γείτονες και τους εχθρούς του Ισραήλ είναι ένας ξεχωριστός κίνδυνος. Και όπως προαναφέρθηκε, οι εχθροί του Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή είναι αρκετοί.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εκπαίδευσαν τόσο την Χεζμπολάχ, όσο και την Χαμάς. «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.