Πρώτη δημοσκόπηση με Κασσελάκη αρχηγό: Γιατί κανείς δεν αναφέρει το πιο σημαντικό απ’ όλα;

Δημοσκόπηση ανατροπών: Τρελή έκπληξη με τη Χρυσή Αυγή που δεν περίμενε κανείς

Ρητορικό το ερώτημα...

Η πρώτη δημοσκόπηση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και επισήμως γεγονός- αυτή της  Opinion Poll για τον τηλεοππτικό σταθμό ACTION24 (το διάστημα 21 – 26 Σεπτεμβρίου 2023, σε 1005 νοικοκυριά).

Εκείνο που πρέπει ν’ αναφερθεί είναι πως η δημοσκόπηση έλαβε χώρα ανάμεσα στις δύο εσωκομματικές αναμετρήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, τρόπον τινά, ευάλωτος καθώς στην πραγματικότητα δεν είχε «σαφή» αρχηγό.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, είναι σαφές πως η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία μειώθηκε εν συγκρίσει με τις δύο εκκωφαντικές νίκες της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου: η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, οι Σπαρτιάτες 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,8% και η Νίκη 3,7%. Στο 15% είναι οι αναποφάσιστοι. Αυτό σημαίνει πως η διαφορά των 23 ποσοστιαίων μονάδων έχει πάει στο 17,7%, όμως και πάλι, ξαναλέμε, τα πράγματα θα είναι πιο σαφή όταν περάσει λίγο ο καιρός.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, όμως, και ουδείς ανέφερε είναι το γεγονός πως οι Σπαρτιάτες παίρνουν ποσοστό που αν μιλούσαμε για κανονικές εκλογές δεν θα έμπαιναν στην Βουλή. Το ακροδεξιό κόμμα φιγουράρει στο 2,9% (κάτω από το όριο του 3%, δηλαδή), παρά το ότι πριν από ούτε τρεις μήνες είχαν πάρει σχεδόν 5% (4,68% για την ακρίβεια).

Γι’ αυτήν την πτώση φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν τα όσα μεσολάβησαν από την είσοδο των Σπαρτιατών στην Βουλή μέχρι και την πρόσφατη δημοσκόπηση, καθώς ο «χαμός» με τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Βασίλη Στίγκα (αλλά και τους βουλευτές του κόμματος) λογικό ήταν να επηρεάσει τους ψηφοφόρους τους.

Εκείνο που μετράει, πάντως, είναι πως έστω και άτυπα οι Σπαρτιάτες παρουσιάζουν σημαντική πτώση…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.